Utazás

Ezek Európa legmenőbb városrészei

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.04 | 07:15

Míg a legtöbb turista árkategória és híres látványosság alapján dönti el, hogy mi legyen a következő úti célja, sokan szeretik felfedezni a helyi közösséget és kultúrát is. Ezt leginkább az utazási irodák ajánlatából kimaradt negyedekben lehet megtenni, a legmenőbb kerületek és városrészek közül válogattunk.

13. Belleville et Ménilmontant — Párizs, Franciaország

A francia főváros északi részén elhelyezkedő negyed híres kulináris kultúrájáról, amit az újonnan érkező bevándorlók színes forgatagának köszönhet. Ez a városrész számos művésznek is otthont ad, ez jól látszik a kopott, de elegáns épületeken megjelenő street artokon is. A dinamikus közösség mellett számos zöldterület gondoskodik a csendre vágyók nyugalmáról.

12. Nørrebro — Koppenhága, Dánia

Koppenhága Nørrebro negyedét imádni fogják azok, akik rajonganak a különböző kézműves termékekért és aprócska butikokért, de itt található meg Dánia leghosszabb és legkeskenyebb bolhapiaca is, ahonnan nehéz üres kézzel távozni. Ez a városrész kulturálisan a dán főváros legsokszínűbb része, főleg fiatalok által lakott terület.

11. Kalamaja — Tallinn, Észtország

Jellegzetes faházak sorakoznak Tallinn egyik legkedveltebb részében, a legtöbbjük elég romos és elhagyatott, de pont ezek az öreg építmények adják meg a város régi halásznegyedének hangulatát. A negyeden átsétálva a Balti-tenger partjára érünk, de itt található az észt tengerészet és hadtörténet múzeuma is.

10. Exarcheia — Athén, Görögország

A görög főváros nemcsak az ókori kultúráról és múzeumokról szól, egyik legkedveltebb külterületében főként diákok és fiatalok laknak, ez azonnal érződik a negyed hangulatán. Galériák, apró kávézók színesítik a graffitikkel kitetovált utcákat, ahol a parkolóházakból veteményeskerteket alakítottak ki a helyiek.

9. Szredec — Szófia, Bulgária

Múzeumok, galériák, kiállítások, könyvtárak és egyetemek lakják Szófia egyik városi kerületét. Bátran nevezhetjük a kultúra melegágyának ezt a negyedet, az itt élő fiatalok miatt a város ezen része folyton pezseg, így nem lehet unatkozni benne, az éjszakai élet nagy része is ide koncentrálódik.

8. Grünerløkka — Oslo, Norvégia

Norvégia gyarapodó fővárosának egyik gyöngyszeme Grünerløkka, a folyóparton elhelyezkedő városrész. A szivárványszínűre festett épületek már alapból garantálják a különös atmoszférát. Minden vasárnap bolhapiac, a bárokban érdekes emberekkel találkozhatsz, az éttermekben pedig megkóstolhatod akár a tradicionálisan pácolt heringet vagy rénszarvashúst is.

7. Pigneto — Róma, Olaszország

A művészlelkűek és a gasztronómia szerelmesei úgy érzik majd, hogy megtalálták második otthonukat. Róma szűk utcácskáin juthatunk el a város legfelszabadultabb negyedébe, ahol minden sarki presszóban cigarettázgató kreatívok vitatják meg az élet nagy dolgait. A félhomályos, kipingált sikátorok sehol sem tűnnek ennyire barátságosnak.

6. Metelkova — Ljubljana, Szlovénia

Metelkova egy igazi underground művészet központ, ahol főként nyáron pezseg és pörög az élet a számos alternatív szórakozóhelynek köszönhetően. A koppenhágai Christianához hasonlító negyedben az egykori katonai barakkokat alakították át klubokká, kocsmákká, galériákká, hogy az élmény és a látvány is felejthetetlen maradjon.

5. Södermalm — Stockholm, Svédország

Södermalm Stockholm egyik legkedveltebb városrésze és egyúttal egyik legnagyobb szigete is egyben. Innen csodálatos kilátás nyílik a városra, szinte egész Stockholm belátható a dombon fekvő negyedről. A hangulatos utcákon ódon házak sorakoznak, melyek a régi városképre emlékeztetnek. Aki kedvelte A tetovált lányt, mindenképpen látogasson el a szereplők lakhelyére.

4. Praga — Varsó, Lengyelország

Bár évtizedeken át elég zűrös helynek számított, ma az egyik legdivatosabb kis kerületté nőtte ki magát. A lengyel értelmiség és a művészvilág foglalta el ezt a negyedet, underground szórakozóhelyek, alternatív színházak és romkocsmák hívogatják az idelátogató turistákat, nem beszélve a bájos régi épületekről a málló vakolattal és kovácsoltvas erkélyekkel.

3. Ancoats — Manchester, Egyesült Királyság

A fiatalok lakta negyed nagyon pörög mind a helyiek, mind az utazók körében, rövid idő alatt az ország egyik legkedveltebb szomszédságává lépett elő. Rengeteg helyi vállalkozás indult virágzásnak a 18. század óta álló kerületben, modern és antik gyönyörű keveredésével a látvány sem utolsó ezen a helyen.

2. Miera Iela — Riga, Lettország

Miera Iela teljesen szabad városrészként működik a lett fővároson belül. Fesztiválok, művészeti események kapnak helyet a kerületben, de a kis éttermek és kávézók teszik olyan barátságossá a régi házakkal tarkított, macskaköves negyedet. A barátságos helyiek vendégszeretete miatt aki itt járt, mind visszavágyik.

1. Kreuzberg— Berlin, Németország

A rebellis természetű Kreuzberg már évtizedek óta punkok, művészek és az LGBTQ közösség otthona. Vintage boltok, zenés szórakozóhelyek, menő kávézók biztosítják, hogy Berlin közkedvelt városrészében egy percet se tudjon unatkozni az ember. Jókat enni, inni és bulizni is lehet, de aki művészetre szomjazik, hamar feltalálja magát a színes forgatagban.

Fotó: Pixabay / czu_czu_PL


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.