Utazás

Sündisznókávézók és purikura, mi a menő most Japánban?

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.20 | 15:32

Ami Japánban menő, az máshol fura. Vagy éppen öt év múlva az egész világ rajta kattog, mint a tamagocsin, a Pokémonon vagy a szusin. Lássuk, hogy mi a menő most. Egy Japánból jött magyar emlékei.

Japánban a divattrendek gyorsabban változnak, mint ahogy követni tudnánk, mégis vannak állandónak nevezhető kedvencek a szigetországban.

Állatkávézó szelfiőrülteknek

Már nálunk is terjednek az állatos kávézók, de Japánban ezt egészen új szintre emelték. Egyre több ilyen kávézó nyílik, de az utóbbi időben az eddig hódító nyuszis és kígyós kávézók helyett a sündisznós hódít a csajok körében, ahol sünbébikkel szelfizhet minden vendég.

Még jobban pörgeti a forgalmat, hogy a kávézókban készült képeket posztolja maga a kávézó is a közösségi oldalaira. De nem csak az állatos kávézók népszerűek, egyes J-pop csapatoknak és ismertebb animéknek szentelt kávézók is vannak, amik előtt utcahosszat kígyózik a sor.

Szelfi, de papírképre

Főleg a lányok körében népszerű a purikura, a japán fotófülkében készült képek, amiken a szem nagyságától kezdve a háttérig mindent speciálisan beállíthatunk, hogy a lehető legelőnyösebb és legcukibb képek készüljenek rólunk. Az elkészült 6-8 képből szetteket most már el is küldhetjük magunknak emailben (már ha rendelkezünk japán telefonnal), illetve ollóval szétdarabolhatjuk és eltehetjük emléknek.

 

Játékőrület

A fiúk és férfiak inkább a játéktermeket élvezik, a lövöldözés és régebbi harcolós (például a Street Fighter) játékok mellett táncpad és dobos (taiko) játék is van, de kifejezetten lányoknak készült darugépes játékok is vannak. A játéktermekben legfőképp iskolás párokat, fiú és lánycsoportokat, illetve öltönyös férfiakat találunk, szigorúan munka után.

Ma már csak az idősebbek, főleg a nyugdíjasok járnak inkább pachinkozni, ami egy flipperhez hasonló japán szerencsejáték, csak itt nincs kar, amivel a golyókat pöckölheted, legurulnak a nyerőszámmal jelzett résekbe, és kész. Külön pachinko nyerőtermekben játszhatsz, amik valahogy mindig tömve vannak és ahonnan mindig árad ki az üvöltő zene.

Cosplay karaoke!

Ugyanilyen töretlen a népszerűsége a karaoke bároknak, ahol külön fülkékben énekelhetünk, akár alkoholt és ételt is rendelhetünk közben. És csak az éneklés már nem is elég a japánoknak. Újabban már karaoke bárokból is van olyan, ahol beöltözhetünk egy-egy karakternek, a bártól lehet bérelni a ruhát, ez a cosplay karaoke.

Japán konyha – Szusit csak ünnepnapon

Fotó: Pexels.com CC0

Éttermek közül bár még mindig ugyanolyan népszerűek a kisebb ramenezők, és a családi éttermek a legkedveltebbek. A két legnépszerűbb a Saizeriya és a Gasto, előbbi egy japános olasz étteremlánc, utóbbi japános amerikai, a szigetország szinte minden pontján megtalálhatóak. Igazi szusi étterembe a japánok ritkán járnak, inkább csak különleges alkalmakkor, mert piszkosul drága. A kaitenzusi (forgó szusi, körbe-körbe szusi vagy futószalag szusi) éttermek viszont a fiatalok és családok körében nagyon is népszerű, főleg mert megfizethető.

Európában és nálunk játéktermek, pachinko és cosplay karaoke bárok ugyan nem nagyon vannak, de állatos kávézók nyílnak Magyarországon, és csak idő kérdése, amíg az első sündisznós megnyílik itt is. Addig is kipróbálhatjuk japán ételeket, az itt élő japánok egyébként a Biwako-t az Eötvös utcában, Takebayashi éttermet a Belgrád rakparton  és ünnepélyesebb alkalmakra a Fujit ajánlják a Csatárka utcában.

Nyitókép: Pexels.com CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló