Utazás

Tengerpart, favelák és street art – a mai Brazília lenyűgöző képekben

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.24 | 16:07

Brazília a végletek országa. Elképesztő luxus és mélyszegénység, paloták és bádogházak, nyomornegyed, írástudatanság és megagazdagság egy lapon. A társadalmi különbségek áthidalhatatlanok. Míg a betonfallal lezárt külvárosokban a helyhiány miatt a zsúfolt favelák az ég felé terjeszkednek, addig Rio de Janeiro belvárosában ott vannak a legnagyobb világmárkák.

Bűnözés, fegyverek, drog, korrupció, védelmi pénz, rendőri túlkapások és íratlan törvények. Ez Brazília. És persze homokos tengerpart, napfény, szamba, capoeira, foci, kávé, napbarnított testek és jóval több optimizmus, mint amit mi valaha is el tudunk képzelni. Válogatásunkban most ez utóbbiból mutatunk többet.

Irány Brazília, Pál Anna Viktória fotóival!

Brazíliában több mint 200 millióan élnek. Ebből 20 millióan a Silva nevet viselik, ami erdőt, dzsungelt jelent.

A brazolik egymásra a keresztnevükön hivatkoznak. Még az elnököt is a keresztnevén hívják. És a dr. címet is csak simán a keresztnév elé illesztik.

A Rio de Jainero nevet a gyarmatosítók adták Brazília második legnagyobb városának. Jelentése: Január folyója. Brazília a világ legnagyobb katolikus országa. Az egyháznak itt óriási a befolyása.

Zene, zene és zene. A brazil mindennapok elengedhetetlen része.

Barbecue partival gyakorlatilag bárhol találkozhatunk. A marhafartő a nagy grill-kedvenc.

A brazilok nagyon közvetlenek, de mindenhonnan elkésnek.

A riói lakosság negyede nyomornegyedekben él. A Rio környéki bádogvárosok a szegénység és a lakáshiány miatt jelentek meg. Már a 19. századtól. Az 1970-es években a katonai diktatúra többször megpróbálta lerombolni a favelákat.

A nyomornegyedekben hatalmas a bűnözés. Számos helyen a lakosság védelmi pénzt fizet a helyi bandáknak. A favelálakat több helyen betonfallal vették körbe. De így is terjeszkednek, csak épp az ég felé.

Népszerű strandokból nincs hiánya az országnak. Brazília volt az első ország, ahol betiltották a szoláriumozást. Nincs is rá szükség ennyi napfényben.

A brazilok imádnak zuhanyozni. Akár napi háromszor is fürdenek.

A brazil portugálban van egy csomó indián eredetű kifejezés is, és sok mindenben eltér az európai portugáltól. A brazilok nagyon nem bírják, ha spanyolul szólunk hozzájuk. De nagyon értékelik, ha a brazil portugállal próbálkozunk náluk. Már két szónak is örülnek. Büszkék a gyökerekre is : a gyerekek mindkét szülő vezetéknevét megkapják.

Napfény és relax mindenkinek jár. Rióban egész évben minimum 25 fok van. De a város belső részein nyáron nem ritka a 40 fok sem. Még a téli éjszakákon is kb. 16 fok van.

Rio de Janeiro-Ban nagyon megy a street art. Elég nagy a szabadság. Ebben is.

A városi épületek nagy részén nem tiltott a graffiti. Az építkezési területek a legjobb felületek az alkotásoknak. Szeptemberben még street art fesztivált is tartanak Rióban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.