Utazás

Durva dolgokat művel a testeddel a hosszú repülőút

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.08 | 18:53

Gondolj bele, egy hosszú repülőút maga az álom. A külvilágtól elzárva nézheted a filmjeidet és a sorozataidat, olvashatsz, vagy éppen szundíthatsz egyet, amikor csak kedved tartja, ráadásul még személyzet is gondoskodik rólad, ha netán megéheznél, vagy csak nassolnál valamit. Kivéve ha fapaddal mész, abban általában nincs semmi álomszerű.

Fotó: Pixabay / bulletrain743

Így nem is hangzik olyan borzasztóan az a sok óra, amit repüléssel kell tölteni, igaz? Nos, az agyadat ugyan átverheted, de a tested reakcióját erre a furcsa dologra, hogy repülés, nem tudod befolyásolni. Sokkal megterhelőbb több ezer méteren utazni, mint azt gondolnád.

Ha huzamosabb ideig tartózkodsz egy alacsony páratartalmú, csökkentett oxigéntartalmú környezetben, az elég durván dehidratál.

A kiszáradás fontos probléma a repülős utazásoknál, ám sokan nem veszik komolyan, pedig több következménye is lehet. Ha sok időt töltünk egy klimatizált helyiségben, az rendkívül megterheli a szervezetet, ilyenkor ugyanis a páratartalom nem több 10-15%-nál, ami háromszor olyan száraz, mint a Szaharában.

Egy tíz órás repülőúton egy férfi két liternyi, egy nő pedig akár másfél liternyi vízet is elveszíthet az extrém körülményeknek köszönhetően.

A kutatások azt mutatják, hogy egy hasonlóan klimatizált szimulátorban, ami a repülőgép körülményeit utánozza szintén jelentősen csökken az emberi test hidratációja, a víztartalom nagyjából 2%-ot zuhan hat óra alatt még akkor is, ha közben fél litert elfogyasztottak a kutatásban résztvevő önkéntesek. Ez leginkább légzés közben következik be, az enyhén hipoxiás állapot növeli a levegővétel arányát, ezt pedig sehogy sem tudja a szervezetünk megakadályozni.

Az 1-2%-os vízhiány már komoly benyomást tehet az egészségre, az utasok sokszor emiatt ingerültek, fáradtak és aluszékonyak lesznek, de ennél komolyabb mellékhatással is járhat, ugyanis a repülés során a nyálkahártya membránjai is dehidratálódnak, így pedig nagyobb eséllyel kaphat el az ember különböző vírusokat, betegségeket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló