Utazás

Gigajófejség: egész életében ingyen repülhet a repülőgépen született bébi

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.21 | 11:43

Különleges ajándékkal lepte meg az indiai Jet Airways légitársaság az egyik járatának fedélzetén született csecsemőt. Miután 10 km-es magasságban a légiutas-kísérők és egy a gépen utazó mentőtiszt segítségével épségben jött világra az újszülött, a Jet Airways ingyen repülőúttal ajándékozta meg: egy egész életre.

A kisfiú a Szaúd-Arábia és India között közlekedő járaton látta meg a napvilágot. Bár a szülés rendben lezajlott, landolás után a bébit és édesanyját azonnal egy mumbai-i kórházba szállították. Az ügyben nyilatkozó személyzet szerint mind az anya, mind kisfia nagyon példásan viselte a szokatlan helyzetet.

Ugyan nem is gondolnánk, hogy milyen sok bébi születik meg egy-egy repülőúton, ilyen nagylelkű felajánlás bizony ritka. (Persze az is kell hozzá, hogy a légitársaság ne menjen csődbe.) Olyannyira, hogy csak néhány cég szokta gyakorolni: például a Fülöp-szigeteki Cebu Pacific, a líbiai Buraq Air és a maláj AirAsia. Légitársaságok egyébként nem tiltják az utazást az állapotos nőknek, de maximum a 36. hétig ajánlják-engedik azt. Van, ahol a 32. hét után csak orvosi engedéllyel engedik fel a terhes hölgyeket.

Nagyon érdekes azonban az állampolgárság kérdése. Sokáig tartotta magát a városi legenda, hogy aki amilyen ország hajóján-repülőjén utazik, automatikusan megkapja az adott ország állampolgárságát. Ez csak részben igaz.

A világ országai ma jus sanguinis (vérségi) és jus soli (területi) elvek alapján határozzák meg, hogy ki milyen állampolgárságot kap. Mi magyarok a vérségi szerint járunk el, tehát aki magyar állampolgárok gyermeke, magyar állampolgár lesz.

Forrás: Pixabay.com/Fambroise68

Utóbbi országok egyik legismertebb képviselője az Egyesült Államok, itt a mai napig automatikusan állampolgárságot adnak a területén született bébiknek. Ami vonatkozik a repülőkre és a hajókra is, hiszen a közlekedési eszköz ma ha egy ország lobogója alatt közlekedik, fedélzete adott ország felségterületének számít.

A területi elv egyébként még a Római Birodalom idején alakult ki, a rómaiak viszont Kleiszthenész görög tudóstól vették át. Caracalla császár eléggé költséges életvitele kényszerítette rá arra, hogy polgárjogot adjon 2012-ben a birodalma területén élő összes szabad embernek az adóbevételek növelése érdekében. Később a függetlenedő angol gyarmatok Amerikában is magukévá tették az elvet, ami a francia forradalom idején is megjelent.

Van néhány állam, ami elvben mindkét elvet használja, ilyen esetekre számos külön szabály vonatkozik. Előfordulhat ugyanis az extrém eset, hogy a születendő gyermek egy kis időre állampolgárság nélkül marad.

Van, hogy valaki a jobb kórházi ellátás miatt választja a szülési turizmus, Amerikában még ehhez jön hozzá az állampolgárság kecsegtető ígérete. Az így született bébiknek külön neve is van: horgonybabák.

A szokatlan helyzetben született babáknak viszont lesz egy ultramenő adottsága: születésük tényét rögzítik a hajónaplókba, az útlevelükbe pedig születési helyként bekerül a levegőben vagy vízen, esetleg az első kikötő vagy leszállás helye.

Forrás: Pixabay.com/Fambroise68


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.