Utazás

Több mint 200 ezer külföldi él a cseh fővárosban

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2019.08.29 | 01:04

A cseh főváros minden hatodik-hetedik lakosa külföldi.

A cseh főváros minden hatodik-hetedik lakosa külföldi, a Csehországban élő külföldiek majdnem felének Prágában van a tartós lakhelye – olvasható a cseh főváros tervezéssel és fejlődéssel foglalkozó intézetének (IPR) új elemzésében, amelyet a CTK hírügynökség ismertetett. Az elemzés megállapítja, hogy a külföldiek egyre inkább Prága lakosságának stabil részét képezik.

Fotó: Pixabay

A hivatalos adatok szerint tavalyi év végén Prágának 1,308 millió lakosa volt, ennek több mint 16 százalékát külföldiek alkotják. A sajtóban megjelent nem hivatalos becslések szerint viszont Prágában a tavalyi év végén 1,55 millió ember élt. A külföldi származású prágaiak száma 200-250 ezer között mozog.

A Prágában élő külföldiek egyharmada az Európai Unió tagállamaiból, illetve az EU-val külön szerződés alapján együttműködő országokból (Izland, Norvégia, Svájc, Liechtenstein) származik. A Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerint a legnagyobb számban ukrán (51 ezer), szlovák (35 ezer) és orosz (24 ezer) állampolgár él tartósan Prágában. A vietnamiak száma 13 ezer, míg az amerikai állampolgároké meghaladja a hatezret. Az ukránok 70, míg az oroszok 53 százaléka 2018 végén tartós letelepedési engedéllyel rendelkezett.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.