Utazás

2 év után visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe

  • Szerző:nuus
  • 2019.10.28 | 06:46

Titkos volt ez az út.

Két évig tartó titkos út után visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe – jelentette be a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) vasárnap.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aerospace Academy (@aerospace_academy) on

A minisztérium közlése szerint az X-37B típusú űrrepülő a floridai Kennedy Űrközpontnál ért Földet, rekord hosszúságú, 780 napig tartó űrutazás után. Az űrutazás konkrét céljáról a Pentagon csak annyit tudatott: a Boeing által gyártott űrrepülő katonai technológiákat próbált ki. Az űrrepülőgép, amelyet szakértők az űrhajó és a rakéta “keverékeként” írnak le, alig nagyobb egy kisbusznál és sok tekintetben hasonló a NASA 2017-ben felbocsátott SpaceX Falcon típusú űrsiklójához. Szakértők szerint titkosított technológiákkal végzett kísérletet a többi között a világűrben történő hosszas tartózkodás hatásairól, következményeiről.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by We Report Space (@wereportspace) on

Barbara Barrett, a Pentagon légierőért felelős – újonnan kinevezett – államtitkára vasárnapi nyilatkozatában azt hangoztatta: “az X-37B küldetése az újrahasznosítható űrrepülőgépek fontosságát bizonyítja”. Hozzáfűzte: “minden, egymást követő küldetés növeli nemzetünk képességeit a világűrben”.

“Az égbolt immár nem jelent korlátokat a légierő számára, és ha a kongresszus megszavazza, akkor az űrhaderő számára sem”

– ezt David L. Goldfein, a légierő vezérkari főnöke hangsúlyozta közleményében. Az előző X-37B típusú űrrepülőgép 718 napig tartózkodott a világűrben, és 2017-ben tért vissza a Földre.

Címlapkép: HO / US AIR FORCE / AFP

 

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló