Utazás

Így csökkentsd az utazási stresszt

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.25 | 13:53

A karácsonyi ünnepeknek csak egy része az otthoni ünnep. Sok család számára utazgatást is jelent ez az időszak, mert távol élő szeretteiket is meglátogatják. A rohanás, az utazás stressz, melyet nem árt megelőzni vagy legalább mérsékelni.

Manapság sok család tagjai élnek más-más városban, de ünnepeken, születésnapokon, karácsonyor mindig összegyűlnek. Utóbbi különösen olyan időszak, amikor az emberek haza szeretnének jutni mielőbb.

Az utazás stressz lehet, akár autóval, akár repülővel utazunk – nem árt időben megszervezni, hogy ne idegeskedésről szóljon az ünnepre készülődés. Lássuk, hogy csökkenthetjük a problémát.

1.Szervezzük meg és foglaljunk időben: amennyiben repülőt kell igénybe vennünk a hazajutáshoz, az utazás stressz különösen nagymértékű lehet. Ha csak lehet, gondoljuk át időben, mikor szeretnénk utazni, s foglaljuk le előre a jegyünket – nemcsak azért, mert jóval olcsóbb lehet, hanem mert elkerüljük az idegeskedést: vajon lesz-e még hely egy megfelelő járatra. Válasszunk lehetőleg olyat, amelyik non-stop repül. Tipp: a reggeli járatok többnyire kevésbé késnek, mint a későbbiek. Jelentősen csökkenti az utazás stresszt az is, ha nem a legfrekventáltabb időpontokban repülünk, hanem például 1-2 nappal karácsony előtt – és két nappal újév utánra szervezzük a visszautat.

2.Ne feledjük a szórakoztatást: ha kerülni akarjuk az utazás közbeni unalmat vagy stresszt, szerelkezzünk fel olvasni- vagy néznivalóval. Töltsünk a számítógépünkre filmeket, amelyek meg akarunk nézni, vigyünk magunkkal e-olvasót vagy könyvet. A gyermekeknek különösen jók lehetnek a gépről nézhető rajzfilmek, főleg, ha várakozni kell. A töltőket ne hagyjuk otthon.

3.Szánjunk kellő időt az utazásra: lényegesen csökkenti az utazás stresszt, ha mindig időben vagyunk – korábban elindulunk otthonról, így nem kell rohannunk és azon izgulnunk, mi lesz, ha kiesik egy busz és úgy már nehézkesen érjük el a repülőt.

4.Csomagoljunk be időben: szintén jelentősen nyugodtabbak leszünk, ha minden készen áll utazás előtt. Amennyiben repülünk, még azt is megfontolhatjuk, hogy a neten rendelt ajándékot az adott házhoz kérjük, ahol az ünnepeket töltjük – így nem kell a szállításával bajlódnunk.

5.Készüljünk fel a késésre: legyen B tervünk arra az esetre, ha járatunkat törölték vagy más útvonalon kell mennünk – akkor is érjünk oda időben. Vigyünk magunkkal mindig enni- és innivalót, ha esetleg várakoznunk kell. Különösen fontos ez gyermekek esetében.

6.Készüljünk a heves forgalomra: autós utazás esetén szintén tervezzünk időben! Karácsony környékén mindig sokan vannak az utakon, ezért érdemes megfontolni a korai indulást ünnepnapon, vagy az 1-2 nappal korábbi érkezést. A távozásra ugyanez vonatkozik – jobban járunk, ha nem csúcsforgalomban indulunk útnak.

Hosszabb útra gyermekeknek készítsünk elő ételt, italt, szórakozási lehetőséget az autóban. Vonjuk be őket közös éneklésbe. Álljunk meg gyakran, hogy kinyújtsuk végtagjainkat és szívjunk egy kis friss levegőt. A sofőrnek különösen szüksége van erre, hogy figyelme ne lankadjon az úton.

A kocsit mindig fontos ellenőriztetni egy hosszabb utazás előtt – a folyadékok szintjének és a gumiabroncsok állapotának is megfelelőnek kell lennie. Vigyünk magunkkal elsősegély-felszerelést, elemlámpát, takarókat, jumper kábeleket és jégkaparót szükség esetére.

7.Ügyeljünk egészségünkre: az utazás stresszt csak növeli, ha nem vagyunk egészségesek, ha megvan az esélye, hogy pont az ünnepre betegszünk le. Érdemes megfontolni időben oltás felvételét az influenza ellen, s mindig ügyelni a kézmosásra. Vigyünk magunkkal antibakteriális kézfertőtlenítőt. Öltözetünk legyen réteges, hogy mindig alkalmazkodhassunk az adott körülményekhez.

Nyitókép: Pixabay.com CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Érkezik a vasárnapi boltzár!
  • szerző:nuus
  • 2023. 03. 17.