Utazás

Thaiföldön már annyi a turista, hogy egymás elől isszák el a vizet

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.05 | 15:18

Ivóvízhiány lépett fel ott, ahol Leonardo DiCaprio is forgatott. Igyanak pezsgőt?

A 2000-ben bemutatott A part című mozi a Phiphi-szigeteken forgott, a főszerepben Leonardo DiCaprioval. Danny Boyle rendező akkora reklámot csinált a thaiföldi paradicsomnak, ami már az ittenieknek kárára van.

via GIPHY

Most például ivóvízhiány sújtja a környéket; pedig már a környezetvédők épp pezsgőt bontottak, ugyanis Maya Bay sekély, partmenti vizeibe visszatért a szirticápa. A Ley-szigeten található szakaszt négy hónapig zárva is tartották, hogy helyreálljon az ökoszisztéma; napi ötezer turista és 200 hajó hagy maga után némi rumlit.

via GIPHY

A természetvédők szeretnék, ha a tiltás tovább lehetne érvényben, de más érdekek is érvényesülnek, nem csak a cápák gondtalan úszkálása a kristályiszta vízben az, ami számít. A helyi sajtó tudósított arról, hogy a szigetek segítséget kérnek a kormánytól: annyi a látogató, hogy súlyos ivóvízhiány lépett fel.

Túlturizmus és szennyezés

nehezíti a Don-sziget életét, ami már komoly gondokat okoz.

via GIPHY

Az esős évszakon kívül vagyunk, és a víztározók már a maximális kapacitásukat is kihasználták, a csapvíz pedig nem mindig iható minőségű.

Novembertől ápilisig, a száraz időszakban zsúfolva vagyunk kirándulókkal, és a víztározók gyorsan apadnak.

nyilatkozta Sitang Pilailar, a Kasetsart Egyetem munkatársa. Ha az édesvizet túlfogyasztják, annak nyomán könnyen sós tengervíz is szivároghat a rendszerbe, a kórokozókról és nehézfémekről nem is beszélve. A kutatónő szerint a létszámkorlátozás segítene a kialakult helyzeten, akárcsak a Fülöp-szigetek esetében, ahol a Boracay-szigetről kellett fél évre kitiltani a turistákat, teszi hozzá a Telegraph.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.