Film

A szolgálólány meséje mindent vitt a fekete Golden Globe-on

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.08 | 08:20

Az idei díjátadóra szinte mindenki fekete ruhában ment a filmipariban nemrég kirobbant szexuális zaklatási ügyek miatt.

A Három óriásplakát Ebbing határában alkotógárdája jól felpakolt Golden Globe-okkal (kép: Kevin Winter/Getty Images)

Az idei díjátadónak három nagy nyertese volt, a nagyjátékfilmek között a nálunk egyébként még be sem mutatott Három óriásplakát Ebbing határában négy díjat is bezsebelt,  a sorozatok közül pedig a A szolgálólány meséje és a Hatalmas kis hazugságok minisorozat kapott több fontos díjat. Mindhárom alkotásban közös, hogy erős női karakterekkel operál, ami egybecseng a díjátadón uralkodó hangulattal, amit idén egyértelműen a Hollywood-i szexuális zaklatási ügyek, és a nőket elnyomó filmipar elleni fellépés határozott meg. Ezt már a műsorvezető Seth Meyers is megalapozta, aki a nyitóbeszédben jól megsorozta Harvey Weinsteint és Kevin Spacey-t.

Annak ellenére, hogy szinte mindenki feketében érkezett, a hangulat azért nem volt ennyire gyászos, hiszen mindenki ünnepelni érkezett (lásd Justin Timberlake-ék itt fent!), és a díjaknak azért tudtak örülni. A drámai filmek között a Három óriásplakát Ebbing határában aratta a legnagyobb sikert, ez kapta a legjobb film, a legjobb forgatókönyv, a legjobb színésznő (Frances McDormand) és a legjobb mellékszereplő (Sam Rockwell) díját is. A történet egy anyáról szól, aki lejárató kampányba kezd a rendőrség ellen, amiért azok nem képesek megtalálni lánya gyilkosát.

A legjobb drámai színész idén Gary Oldman lett Churchill megformálásáért A legsötétebb órában, a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-ot pedig Guillermo del Toro (A víz érintése) kapta. Utóbbi díjat Natalie Portman adta át, és kicsit oda is szúrt, mivel csak férfiak voltak a jelöltek között.

DARKEST HOUR (2017) | Full Movie Trailer in Full HD | 1080p

During the early days of World War II, the fate of Western Europe hangs on the newly-appointed British Prime Minister Winston Churchill, who must decide whether to negotiate with Hitler, or fight on against incredible odds. —————- Cast: Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott Thomas

A legjobb vígjáték díja a Lady Bird alkotóihoz vándorol, és díjat kapott a főszereplő Saoirse Ronan is. A vígjátékok között a legjobb férfi alakításnak járó díjat James Franco zsebelte be a Disaster Artistban nyújtott alakításáért. Ez a világ egyik legrosszabb filmjének tartott, mára kultikussá váló The Room című film alkotójáról szól, érdemes mindkettőt megnézni!

A legnagyobb bukta végül Steven Spielberg újságírós drámája, A Pentagon titkai lett, ami hat jelölést kapott, de egyet se tudott díjra váltani.

Elizabeth Moss a Golden Globe-bal a díjátadó után, ahol tényleg mindenki feketében volt (kép: Presley Ann/Getty Images)

A TV-s kategóriákban a legjobb drámai sorozat díját A szolgálólány meséje hozta el, ami előzte a Trónok harcát és a Stranger Things-et is, a főszereplő Elisabeth Moss pedig megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat is. A lejobb férfi főszereplő Sterling K. Brown lett a Rólunk szólból.

A TV filmek/minisorozatok kategóriában a Hatalmas kis hazugságok nyert meg több díjat, a legjobb alkotásnak járó Golden Globe mellett a női főszerepért Nicole Kidman, mellékszereplőként nyújtott alakításáért pedig Alexander Skarsgard és Laura Dern kapott díjat. Sőt, ebből a sorozatból Reese Witherspoon és Shailene Woodley is jelölt volt, úgyhogy kijelenthető, hogy pokolian erős alakításokat van tele a Hatalmas kis hazugságok.

A legnagyobb hatású beszéd idén is a külföldi tudósítók szervezete által alapított Cecil B. DeMille-díj átadásakor hangzott el. Tavaly mindenki Meryl Streep szavait osztotta a közösségi médiában, idén a több mint 60 év után első afro-amerikai nőként díjat kapó Oprah Winfrey beszéde érdemelt hatalmas tapsot. Ez is fontos pillanat volt:

Oprah Winfrey Receives the Cecil B. DeMille Award – Golden Globes 2018

Uploaded by Golden Globes on 2018-01-08.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.