Film

A világ legfurább nyelvén beszélnek a Fekete Párducban

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.17 | 12:11

A csattogó, csettingető nyelv, nem a fantázia szüleménye, létező dél-afrikai nyelvet beszélnek a szuperhősös filmben.

A Fekete Párduc nagy kasszasikernek ígérkezik, már nálunk is megy a moziban. A képzeletbeli afrikai országban, Wakandában játszódó képregény film lakói egy különös csettintgetős nyelvet beszélnek, ami egzotikus fantázianyelvnek tűnik, de létező nyelvjárás. Az isiXhosa egyike a 11 Dél-Afrikában hivatalos nyelvnek, és 10 millió körül van azoknak a száma, akik anyanyelvként beszélik.

A Fekete Párduc alkotói ezzel is hitelesebbé akarték tenni a sztori afrikai keretét, és egyúttal a fekete polgárjogi mozgalmak felé is tettek egy gesztust. Az isiXhosa és a Xhosa nyelvterület ugyanis az apartheid ellen harcoló polgárjogi mozgalmak központja volt. A rendkívül nehezen kiejthető nyelvet Eastern Cape tartományban beszélik, ahol nagyon rossz körülmények között élt az afrikai őslakosság, és innen származott Dél-Afrika polgárjogi harcosainak többsége is, mint a Nobel-békedíjas Nelson Mandela, Steve Biko vagy Walter Sisulu.

A különleges nyelvet beszélő törzsek már a gyarmatosítás idején kilenc háborút vívtak a hódítók ellen, és soha nem adták fel a harcot. Így a történetbe épülő nyelv plusz jelentést is ad a sztorinak. Az isiXhosa nyelvet beszélő művészek és politikusok üdvözölték, hogy a Fekete Párduc az őseik nyelvét használja.

Az, hogy a nyelvünk beépült ebbe a történetbe nagyszerű dolog. Megmutathatjuk a világnak, hogy milyen is a kultúránk.

-nyilatkozott a mozival kapcsolatban Namhla Mbawuli zenész, énekesnő, aki Johannesburgban él, és a legismertebb isiXhosa nyelven alkotó művészek egyike. A nyelv többek között John Kani színész miatt került a filmbe, aki maga is Eastern Cape tartományból származik, és beszél az isiXhosát. Ő  játszik T’Chaka szerepében, T’Challa apja a filmben, és már a 2016-os Amerika Kapitány: Polgárháború moziban is feltűnt és beszélt az anyanyelvén.

Captain America:Civil War Black Panhter (T’Challa) Father T’Chaka Death Scene Türkçe Dublaj

►KANALIMA ABONE OL! https://www.youtube.com/channel/UC0x9… ►iki saniyenizi ayırıp videoyu beğenmeyi unutmayınız ►Do not forget to take your video not like two seconds

A többieknek állítólag a forgatás során éppen az isiXhosa nyelven elhangzó jelenetek voltak a legnehezebbek. De megtanulták, és anyanyelvi szakértőknek is megmutatták, hogy a nyelvet beszélők számára is hitelesek legyenek ezek a párbeszédek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.