Film

Minden, amit tudni érdemes a Golden Globe-díjakról

  • Szerző:nuus
  • 2021.02.27 | 12:18

Vasárnap este 78. alkalommal adják át a díjakat, amelynek győztesei jó eséllyel reménykedhetnek az Oscar-díjban is.

AFP

Az első gálát 1944 januárjában tartották, akkor látogattak először amerikai filmcsillagok és stúdióvezetők a 20th Century Fox stúdióba, hogy megtekintsék az előző év filmtermésének a külföldi újságírók által kiválasztott legjavát, és átvegyék a testület által öt kategóriában adományozott elismeréseket.

A színésznők között az első kitüntetett Jennifer Jones lett a Bernadette című dráma főszerepéért, a színészek között Lukács Pált (Paul Lukas) díjazták az Őrség a Rajnán című antifasiszta háborús drámában nyújtott alakításáért, utóbb mindketten megkapták az Oscart is.
A sikert látva a kritikusok úgy döntöttek, hogy az eseményt minden évben megrendezik, mégpedig – függetlenségüket bizonyítandó – az Oscar-díjkiosztó előtt. 1945-ben még annyira kevés volt a pénzük, hogy az ünnepi asztalra Joan Bennett színésznő kertésze szívességből szállította a virágokat. A győzteseknek járó szobrocska is 1945-re készült el: a kis talapzaton álló, földgolyót mintázó aranygömböt egy filmszalag öleli körül. A díjátadót először 1964-ben közvetítette országos televízió, a helyszín 1971 óta a Beverly Hilton Hotel, ahol a sztárok fehér asztal mellett ülve élvezik a szórakoztató gálát – de ez most a pandémia miatt elmarad.

via GIPHY

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete, a HFPA ma mintegy 25 kategóriában dönt, ezek közül 14 mozifilmes, 11 tévés produkciókat ismer el. A legjobb filmeket több műfajban is – dráma, vígjáték/musical, animációs, illetve idegen nyelvű alkotás – díjazzák. A legtöbb, hat jelölést idén a David Fincher rendezte, a harmincas évek Hollywoodjában játszódó fekete-fehér Mank kapta.

A díj történetében Meryl Streep a jelölések és a díjak terén is csúcstartó: 32 alkalommal nominálták (legutóbb tavaly a Hatalmas kis hazugságokért), és eddig nyolc szobrocskát vihetett haza, 2017-ben megkapta az életműdíjat is. Szintén kilenc díjjal büszkélkedhet Barbra Streisand, aki színészi elismerései, különdíjai és életműdíja mellett a Csillag születik című film betétdaláért is kapott Golden Globe-ot, és akit – eddig egyedüli nőként – rendezőként is díjaztak a Yentl című filmért. Az Golden Globe történetében most először a legjobb rendező kategóriában több, három női rendezőt is (Chloé Zhao, Regina King, Emerald Fennell) jelöltek a kitüntetésre. Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének főszereplője, Vanessa Kirby a drámai filmek mezőnyében a legjobb színésznők kategóriájában izgulhat, a színészek között Chadwick Boseman posztumusz jelölést kapott.

via GIPHY

Hármas befutóra eddig egyetlen példa volt: 1989-ben Jodie Foster, Sigourney Weaver és Shirley MacLaine megosztva kapta a legjobb színésznő díját. Weaver akkor a legjobb mellékszereplő kategóriában is győzött. Azóta Joan Plowright (1993), Helen Mirren (2007) és Kate Winslet (2009) is “duplázott”. Mirren mellett Jamie Foxx az egyetlen, aki egy évben három jelöléssel is büszkélkedhet.

A színészek között a legfiatalabb kitüntetett 1980-ban az akkor kilencéves Ricky Schroder (A bajnok), a legidősebb győztes 1990-ben a nyolcvanéves Jessica Tandy (Miss Daisy sofőrje) volt, őt idén lekörözheti a 85 éves Donald Sutherland (Tudhattad volna). Az abszolút korrekorder Ennio Morricone zeneszerző, akit 2015-ben 87 évesen ismertek el az Aljas nyolcasért. 2017-ben a Kaliforniai álom mind a hét jelölését díjra váltotta, korábban a Száll a kakukk fészkére volt az egyetlen, amely valamennyi fő kategóriában (legjobb film, színész, színésznő, rendező, forgatókönyv) győzött. Öt díjjal büszkélkedhet a Doktor Zsivágó, a Love Story, A Keresztapa és a Csillag születik is. A másik végletet a Nem félünk a farkastól, az Óvakodj a törpétől és A Keresztapa III. képviseli, amelyek hét jelölés után maradtak díj nélkül. A legtöbb, kilenc jelölést 1976-ban a Nashville című film kapta, de végül csak egy díjat nyert, a legjobb betétdal kategóriában.

2016-ban első magyar alkotásként Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámája kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat.

A díjat két alkalommal nem vették át: 1970-ben a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája készítői azt nehezményezték, hogy a legjobb film helyett “csak” a legjobb külföldi film kategóriában indulhattak, 1973-ban pedig A Keresztapában jelölt Marlon Brando az “amerikai imperializmus és rasszizmus” ellen tiltakozott, a színész abban az évben az Oscar-gálára sem ment el. A gála eddig egy alkalommal maradt el: 2008-ban a forgatókönyvírók sztrájkja idején a munkabeszüntetéssel szolidaritást vállaló sztárok sem fogadták el a meghívást, így csak díjkiosztó sajtótájékoztatót rendeztek. 2018-ban a hollywoodi sztárok feketébe öltöztek, hogy jelezzék szolidaritásukat a szexuális zaklatások áldozataival.

Az 1952-ben alapított, Cecil B. DeMille-ről elnevezett filmes életműdíjat idén Jane Fonda Oscar-díjas színésznő veheti át, a televíziós pályafutást elismerő, harmadik alkalommal átadott Carol Burnett-életműdíjjal Norman Lear tévés producer-forgatókönyvírót tüntetik ki. A díjak átadásában 1963 óta segédkező Miss Golden Globe szerepét három éve vette át a Golden Globe-nagykövet, a címet ebben az évben Spike Lee filmrendező lánya és fia, Satchel és Jackson Lee tölti be.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló