Film

Parádés szereposztással jön a technika történetének egyik legnagyobb versengéséről szóló film

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.26 | 07:10

A The Current War című filmet már 2017-ben elkészítették (és egy rakás fesztiválon be is mutatták), de csak idén ősszel kerül majd a mozikba. Thomas Edison és George Westinghouse harca az elektronika hajnalán arról szólt, hogy melyikük rendszere terjed majd el az Egyesült Államokban, a tudományos elismerésen kívül természetesen busás hasznot is hozva.

A film szereposztása elég impozáns, Benedict Cumberbatch alakítja majd a sokáig nagy feltalálónak tartott, valójában inkább a szabadalmak összevásárlásában ügyes Edisont, vele szemben Michael Shannon játssza azt a George Westinghouse-t, aki szintén egy rakás területen vezetett be sikeres új találmányokat, a vasúti közlekedéstől az elektromosságig.

A film megtörtént eseményeket dolgoz fel, az első elektromos hálózatok kiépítésekor ugyanis tényleg nagy vita ment akörül, hogy milyen áramot használjanak az otthonokban, ez volt a film angol címét ihlető War of the currents, vagyis az áramháború (a magyar címe végül Feszültség lett).

Az egyenáramot Edison szorgalmazta, Westinghouse viszont a Tesla (Nicholas Hoult alakítja majd a csendes zseni karakterét) által kifejlesztett váltakozó áram használatával építette meg első saját elektromos hálózatát, ezt azonban ellenfele nem csak rossznak, de egyenesen életveszélyesnek minősítette. Edison és Westinghouse harca több évtizedig tartott, 1880-as évektől kezdve még a századelőn is csatároztak, előbbi pedig még attól sem riadt vissza, hogy váltakozó árammal halálra sokkoljon egy gondozóját korábban megölő cirkuszi elefántot. A kivégzésről ráadásul mozgóképfelvétel is készült, hogy ezzel is bizonyítsák, a váltakozó áram, vagyis Westinghouse-hálózata veszélyes. Hogy ez a momentum is benne lesz-e a filmben, azt nem tudjuk, Tom Holland (aki akkor még nem volt Pókember) viszont igen, ennyi nagy név talán már sok is egy filmhez.

Talán nem spoiler, ha elmondjuk, hiszen az iskolában is tanítják, hogy jó ideje a világon mindenhol váltakozó áramot használnak az elektromos hálózatok üzemeltetésénél, ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy a dörzsölt Edison elvesztette volna ezt a háborút annak idején.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.