Film

Az Arrival lesz az új Harmadik Típusú Találkozások?

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.10 | 07:45

Máris Spielberg ’81-es klasszikusához mérik az Amy Adams főszereplésével forgatott sci-fit, amely csütörtökön érkezik a magyar mozikba.

 Anthony Harvey / Getty Images)
Anthony Harvey / Getty Imagesfotó: Anthony Harvey

A földönkívüliekkel való kapcsolatfelvételről szóló, nálunk november 10-én mozikba kerülő, Érkezés című alkotásban az Adams által mesterien játszott karakter feltett szándéka, hogy szóra bírja az űrlényeket. Dr. Louise Banks nyelvészprofesszort a hadsereg rendeli be (egy ezredes képében, akit  Forest Whitaker személyesít meg), hogy a Montana fölött köröző ovális járművek utasaival értsenek szót. Közben a Föld további 11 pontján is felbukkannak a fura külsejű látogatók, így például a máris harcra kész Kínában is.

Ted Chiang ’98-as regénye, a Story of Your Life szolgált alapul az Eric Heisserer által megírt forgatókönyvnek, melyből kiderül, hogy Louise-t egy elméleti fizikussal, Ian Donnelly-vel (Jeremy Renner) együtt sorozzák be, hogy kiderítsék, mik a „heptapod”-ok szándékai. A hét, hosszú csáppal rendelkező lényekkel üvegfalon keresztül kommunikálni egy gravitáció nélküli űrkompban nem egyszerű. A bálnaének-szerű hangokat kiadó teremtmények angol szavakra válaszul néha tintát is lövellnek ki magukból, főleg ha a „fegyver” kerül szóba.

A humort sem nélkülöző, filozofikus amerikai film egyrészt az emberi félelemről szól, főleg az idegentől való ódzkodásunktól, másfelől pedig arról, hogy a nyelv hogyan befolyásolhatja a valóság észlelését. Jóhann Jóhannsson zenéje és Bradford Young képi világa mindenesetre magával ragad, és a nagy csavarig leköti a figyelmünket, melyet Denis Villeneuve rendező tűpontosan helyez el a sztori végén – áradozik a Rolling Stone.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.