Film

Továbbra is cigizhetnek az amerikai filmekben – pedig per volt belőle

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.13 | 09:15

Elbukott a per, amit egy aggódó szülő indított azért, hogy szigorítsák a mozivásznon való cigizést. Azt szerette volna elérni, hogy korhatáros jelzés jelenjen meg a filmekben, ha rágyújtanak. A bíróság nem értett egyet.

Az volt a férfi célja, hogy „R” besorolást kapjanak a káros szenvedélyt feltüntető filmek – tehát 17 év alattiak csak úgy nézhessék meg, hogy van velük felnőtt. Igaz, hogy a dohánycégek pofátlan marketingeszközökhöz nyúltak azért, hogy népszerűsítsék a termékeiket, de az kicsit erős, hogy 200 ezer gyerek szokott rá Hollywood miatt a cigire – amivel a felperes érvelt.

Amerikában ez tényleg komoly téma: még kimutatások is vannak a cigi filmbeli megjelenéseiről. 2014 és 2015 között feleannyiszor cigiztek a gyerekeknek is szóló filmekben, de még azoknak is több mint a felében legalább egyszer rágyújtott valaki.

via GIPHY

A filmipar szólásszabadsághoz való joga miatt utasította el a pert a bíróság. Ha a dohányzás miatt szigorítanak, akkor a szerencsejáték, az alkoholfogyasztás és az autós üldözős filmek hasonló problémákat vetnének fel – vélik. Ebből pedig jön az a még nehezebb kérdés, hogy miért uralkodik ennyire a prüdéria (az erőszak kevésbé durva dolognak számít a filmekben a szexnél) a mozivásznakon, és miért kezelik erkölcsi kérdésként a nemi együttlétet, ha az egy társadalmi jelenség.

Világszinten egyébként nem számít durvának a filmek megtekintésének szabályozása az USA-ban. Úgy, ahogy nálunk, felnőtt kísérővel bármilyen gyerek bemehet akár 18-as karikás filmre is. Nagy-Britanniában bezzeg egyáltalán nem mozizhat az, aki még nem töltötte be a korhatáros filmekhez előírt életévet.

(Forrás: Gizmodo, nyitókép: Corey Perrine/Getty Images)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.