Film

Ezt vártuk ennyire? – Kritika a Star Wars: Skywalker kora című filmről

  • Szerző:nuus
  • 2019.12.19 | 14:18

Erre szokták azt mondani, hogy tisztes iparosmunka.

Megérkezett az év legjobban várt filmje, a Skywalker kora, a család kilenc részes történetének lezárása. Természetesen az a legnagyobb kérdés, hogy méltó lett-e gyerekkorunk, kamaszkorunk és fiatalkorunk lezárásához.

Skywalker kora
Fotó: Tolga Akmen/AFP

Az évtized utolsó hónapjának közepén, karácsony előtt pár nappal itt az elmúlt évtizedek leghosszabb történetének záró része, a Star Wars: Skywalker kora. A George Lucas által létrehozott univerzum, a Star Wars 1977 óta mesélte a Skywalker család történetét, de a mostani epizóddal ennek vége. Eredetileg Colin Trevorrow rendezte volna ezt a záró epizódot, de aztán összebalhéztak a Disney producereivel. Végül visszahívták J.J. Abrams-t, aki Az ébredő Erővel már bebizonyította, hogy ha a rajongói igények kiszolgálásáról van szó, akkor ő a tökéletes választás.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pablo (@pabloruizzx) on

Az biztos, hogy a majdnem két és félórás filmet a rajongók imádni fogják, de önálló filmként azért elég nehéz ezt a mozit élvezni, és nem unatkozni rajta. A sztori nagyjából annyi, hogy visszatér az Star Wars-univerzum főgonosza, Palpatine császár, majd Rey, Poe, Finn és Csubakka ismét egy csapatba verődve veszélyes küldetésre indulnak. Aztán ebből születik egy átlagos, pörgős akciófilm, ami önmagában lehet hogy bepasszolna az egyszer nézhetős kategóriába. Azt viszont nem állítanánk, hogy ez egy méltó lezárása egy ilyen nagy jelentőségű történetnek.

Megfelelési kényszer

Ha azt mondjuk, tisztes iparosmunka, azzal még nem mondtunk semmit. A Skywalker kora igazából egy rajongóbarát film. Ezzel a Lost – Eltűntek mögött is álló J.J. Abrams valójában csak a legnagyobb Star Wars-fanoknak akart megfelelni. Sajnos az a helyzet, hogy ez a két és fél óra minden eredetiséget nélkülöz. Kicsit tényleg olyan – ahogy a Vanity Fair kritikusa megjegyezte – mintha tudatosan a reddites ötletdobozok megjegyzéseit gyúrták volna össze egy kerek egésszé. A fan service-t itt tényleg szó szerint vette a Disney, de hát vannak olyan nézők is, akik nem feltétlenül rajongóként néznék meg ennek a hosszú történetnek a lezárását.

Szóval ha nem vagyunk fanatikus rajongók, nem vesztünk semmit azzal, ha most kihagyjuk a Skywalker korát, és majd később megnézzük valamelyik streaming szolgáltatón.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló