Hadászat

Atomtöltetek hordozására alkalmas vadászgépekkel gyakorlatozik a NATO

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.15 | 14:30

A hadgyakorlat otthona Belgium lesz idén, 14 ország vesz majd részt benne, és többek között amerikai B-52-es bombázók is csatlakoznak majd.

A gyakorlaton éles bombákat nem használnak, és az atomtöltetek hordozására alkalmas vadászgépek, felderítő és üzemanyagtöltő repülőgépek vesznek részt rajta. A “Steadfast Noon” névre keresztelt hadgyakorlat rendszeres esemény a NATO életében.

Pixabay

Az idei persze felfokozott jelentőséggel bír, már csak a felfokozott geopolitikai hangulat miatt is, hiszen az Ukrajna ellen indított orosz háború során Vlagyimir Putyin már atomfegyverek bevetésével is fenyegetőzött – szúrta ki a 444 a Reuters hírét.

A NATO szóvivője, Oana Lungescu közölte, hogy az október 30-áig tartó hadgyakorlat rutinszerű esemény, ami nem kapcsolódik egyetlen konkrét világpolitikai történéshez sem.

A hadgyakorlat otthona Belgium lesz idén, 14 ország vesz majd részt benne, és többek között amerikai B-52-es bombázók is csatlakoznak majd.

Kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is hangsúlyozta, hogy a hadgyakorlatra akkor is sor került volna, ha nincs ez a feszült nemzetközi helyzet, és szerinte épp erre hivatkozva lemondani a gyakorlatot hibás döntés lenne, mivel rossz jelzést küldene Moszkva felé.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló