Külföld

Olaj szivárog a tengerbe a thai öbölben talált szellemhajóból

Sem ember, sem azonosításra alkalmas dokumentum nem volt azon a hajón, amelyből olaj szivárog a tengerbe, veszélyeztetve a thai öböl élővilágát. A thai haditengerészet azon dolgozik, hogy mielőbb megállítsák az olajfoltot, ami napokon belül elérheti Koh Samui szigetét.

Senki nem volt a fedélzetén a kínai felségjelű Jin Shui Yuan teherhajón, amelyek munkások a múlt héten vettek észre a Thai öbölben, 100 kilométerre a szárazföldtől. Az olajtársaság alkalmazottai  értesítették a thai hatóságokat, amelyek a haditengerészet segítségét kérve rendelték el a majd 80 méteres teherhajó partra vontatását. 

A haditengerészet befogta a hajót és meg is kezdték a kivontatását, azonban a nagy szél miatt a hajó felborult és elárasztotta a víz, és ezzel egy időben elkezdett az olaj is szivárogni a hajóból a vízbe, 28 tengeri mérföldre Nakhon Si Thamarat partjaitól. A haditengerészet külső segítséget kért, hogy minél előbb sikerüljön megállítani az olaj szivárgását, valamint semlegesíteni a már a tengerbe jutott olajat. A tengeri áramlatok ugyanis könnyedén Koh Samui felé tudják sodorni az olajfoltot onnan. Surat Thani tartományban lévő Koh Samui az egyik leglátogatottabb úticél a thai öbölben, és január 11-től a sandbox program keretén belül külföldi turisták számára is az lesz..

A Bangkok Post szerint kínai felségjelű hajóról van szó, míg más források szerint ez még mindig nem jelenthető ki egyértelműen, viszont az eléggé beszédes, hogy nemcsak hogy embert, de a hajó azonosítására szolgáló dokumentumot sem találtak a hajón. 

A haditengerészet részéről név nélkül nyilatkozó illetékes szerint több mint valószínű, hogy nem kalózkodás áldozata lett a hajó, hanem tudatosan hagyták magára, a súlyos sérülések miatt. Ahogy mondták, a hajó világítása is alig pislákolt, mikor megtalálták, horgony és más egyéb alapvető felszerelés nem működött és több helyen szivárgott be a víz a hajóba. 

A Bangkok Post forrásai szerint nem lehet kizárni, hogy kambodzsai vagy vietnámi irányból sodródott több száz tengeri mérföldet a sérült hajó, mielőtt azt észre vették volna.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.
Celeb
Bodrogi Gyula 120 évig akar élni
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 11.