Külföld

Kétszáz letartóztatott tüntető, Trump beiktatása az ellenzőit is megmozdította

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.21 | 11:45

Ezrek tiltakoztak San Franciscóban, több mint kétszáz letartóztatott tünető Washingtonban, égő limuzin, kukák, bedeszkázott ablakú Starbucks kávézó. És a java még csak most jön.

WASHINGTON, DC - JANUARY 20: Police and demonstrators clash in downtown Washington after a limo was set on fire following the inauguration of President Donald Trump on January 20, 2017 in Washington, DC. Washington and the entire world have watched the transfer of the United States presidency from Barack Obama to Donald Trump, the 45th president. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Ez nem az arab tavasz, ez Washington – Fotó: Spencer Platt/Getty Images

Donald Trump az elmúl száz év legmegosztóbb amerikai elnöke, ezen nehéz lenne vitatkozni, hiszen már a beiktatási beszéde alatt tüntetők tiltakoztak a szavai ellen. Washingtonban autókat, többek között egy limuznit is felgyújtottak a tünetők, kukák és autógumik égtek, és a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel is.  Több mint kétszáz embert letartózattak.

Washingtonban különben is forró a helyzet, mert a mai Women’s March felvonulásra, aminek hollywoodi sztárok az arcai, már megérkeztek a tünetők, de Trump hívei is a városban vannak még, akik a beiktatásra érkeztek. Ők többször már a tüntetések előtt szópárbajba keveredtek egymással kávézókban, étteremekben. A Washington belvárosában lévő Starbucks nem nyitott ki reggel, és az ablakai be voltak deszkázva.

WASHINGTON, DC - JANUARY 20: Police officers try to clear the street as protesters make themselves heard following the inauguration of President Donald Trump on January 20, 2017 in Washington, DC. Earlier today Donald Trump was inaugurated as the 45th President of the United States. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Fotó: Joe Raedle/Getty Images

San Francisco másképp tüntetett, ott emberek ezrei szállták meg a Golden Gate hidat, és élőláncot alkotva üzentek az új elnöknek.

És a java még csak most jön. Több mint százezer tüntetőt várnak az amerikai fővárosba a Women’s March menetre, amit Trump nőket sértő kijelentései miatt kezdtek szervezni amerikai nőjogi szervezetek. A tüntetéshez Ausztráliában, és Londonban is csatlakoztak.

Közben Shepard Fairey a legendás és már múzeumba került Obama Hope plakát tervezője is újragondolta a képet, most amrikában fotózott nők arcképeit alakította át, szintén a nők menetére reagálva.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló