Külföld

A NATO megkezdte a felkészülést a háborúra

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.07 | 15:18

Az állampolgárokat is figyelmeztetik.

Az Európát érintő aggodalmak növekednek, ahogy egyre több NATO-tagország – köztük Németország, Svédország, Norvégia, Románia, Lengyelország és Dánia is – komoly fenyegetést lát Vlagyimir Putyin részéről. A titkosszolgálatok jelentései alapján úgy tűnik, hogy az ukrán ellentámadás leverése után Putyi a NATO-tagországok ellen indul majd harcba.

Németország, Svédország és Norvégia már felszólította állampolgárait, hogy készüljenek fel a háborúra, és most Dánia is csatlakozik a készültség fokozásához. Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter a koppenhágai parlamentben kijelentette, hogy a dán titkosszolgálat szerint Oroszország nagy valószínűséggel katonai erőt alkalmaz majd a NATO-tagországokkal szemben, és Dániában is készülniük kell az esetleges konfliktusra. Ennek eredményeként Dánia sürgős haderőfejlesztésbe és modernizálásba kezd.

Maurizio Geri, a NATO egykori biztonsági elemzője szerint nemcsak katonai felkészültség szükséges, hanem komoly intézkedések is az éghajlatváltozás ellen, különös tekintettel az Északi-sarkvidék kapcsán. Az éghajlatváltozás miatt az Északi-sarkvidéken az oroszoknak lehetőségük nyílhat az invázióra, hiszen új tengeri kereskedelmi útvonalak nyílhatnak a régióban. Ezen túlmenően az Északi-sarkvidék az ásványi és fosszilis tüzelőanyagok kiaknázásában is hatalmas lehetőségeket rejt, amelyekre Putyin is szemet vethet. A NATO-tagországoknak tehát mind katonai, mind gazdasági téren fel kell készülniük az esetleges kihívásokra.

A dánok szerint Oroszország elsősorban nem közvetlen katonai csapást tervez, hanem olyan cselekményeket, mint a kibertámadások, szabotázsakciók és dróntámadások, valamint légtérsértések.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló