Külföld

Egy kolbász- és bacongyár miatt megy a tiltakozás Ausztriában

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.16 | 13:36

A második világháború alatt egy munkatábor volt a helyén.

Forrás: flickr
Forrás: flickr

A 25 hektár területű Haiming 28 kilométerre nyugatra fekszik Innsbrucktól. A második világháború alatt egy koncentrációs tábor működött itt, többszáz fogoly dolgozott a nácik irányítása alatt, egy erőmű gátját építették. A háború után a tábort elbontották, mintha nem is lett volna, a földet pedig a TIWAG nevű osztrák áramszolgáltató cég elődje szerezte meg, ők viszont nem nagyon használták azt, mondhatni: a terület parlagon hevert. Nemrég egy kolbász- és bacongyártó nagyvállalat, a Handl Tyrol vette meg a TIWAG-tól a földet, hogy egy új üzemet építsen.

Ekkor kezdtek tiltakozásba az egykori földtulajdonosok örökösei.

Annak idején áron alul kellett eladniuk a földeket a náciknak, kényszerből, majd a háború után az osztrák állam a közérdekre hivatkozva nem fizetett nekik kártérítést,

mondván, hogy az nekik nem jár, mert a föld a TIWAG-ot (vagyis az elődjét) illeti meg. Most, hogy új tulajdonoshoz került a föld, a vita újra előtérbe került. A Handl Tyrol azonban mossa kezeit: a dolgot szerintük a TIWAG-nak és az örökösöknek kell eldönteni és tisztázni, nekik az egészhez semmi közük. Most ők a jogos tulajdonosai a földnek, melyen határidőre fel is építik az új kolbász- és bacongyárukat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.