Külföld

5000 éves tetoválást találtak egyiptomi múmiákon

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.02 | 11:14

A British Museum elképesztően régi tetkókat talált.

Jóval korábban kezdődött a tetoválás kultúrája, mint eddig gondolták. Bika, bárány, misztikus vonalak, ezek ékesítik azt a hat testet, amit még az 1900-as évek elején találtak és szállítottak Londonba a régészek. Csak Ötzi az Ausztriában talált, az Alpokban jégbe fagyott ember testén találtak hasonlóan régi tetoválásokat eddig, de az új lelet azt bizonyítja, hogy a tetoválás már 5000 évvel ezelőtt is nagyon elterjedt szokás volt.

A kutatók régebben koszfoltnak nézték a tetoválásokat, de most infravörös fénnyel vizsgálták őket, és előtűntek a világ legrégebbi tetkói. A felfedezést az Archeological Sience tudományos folyóiratban is közzétették. Egy női testen négy S betűre hasonlító jelet, és egy bothoz hasonlító vonalat találtak. Egy férfitesten egy bikát, amit egyelőre nem azonosított festékkel, valószínűleg korommal készítettek. A kutatók azért is kezdték átnézni testeket, mert a területen olyan rézből készült eszközöket is találtak a régi ásatások során, amiről feltételezték, hogy tetováláshoz használták őket. Szóval jó eséllyel az első tetováló tű is megvan.

A felfedezést persze mindenki felkapta, mert ez az első eset, hogy ilyen régi tetoválásokat találtak, amik ráadásul tükrözik a korabeli művészeti motívumokat. Az 5000 éves tetkóknak tehát ugyanúgy üzenetük volt, mint manapság is. A juh jelentése nem tiszta, a bika egyértelműen a férfiasság szimbólumaként került a férfire, a női testen talált misztikus szimbólumok szintén ismertek máshonnan is a régészek előtt.

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló