Külföld

Egyre több bálnát ölnek meg Norvégiában

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.08 | 08:12

Norvégia halászati jogi minisztere, Per Sandberg bejelentette, hogy idén még több bálnát ölhetnek meg a bálnászok.

pixabay.com CC0

Norvégia vizeiben relatíve sok csukabálna van, tehát nincsenek kihalásveszélyben. Ezeket az állatokat halásszák a norvég bálnászok, 2016-ban 880-at foghattak ki, 2017-ben 999-et, idén pedig 1278-at ölhetnek meg a norvég minisztérium nyilatkozata alapján.

Ugyanebben a bejelentésben arról is szó esik, hogy

Norvégia bálnapiacának jó kilátásai vannak, annak ellenére, hogy az állam nem pénzeli ezt az iparágat. Ez elég lenyűgöző, szóval szeretnénk, hogy a bálnászat hagyománya tovább éljen.

Így néz ki a csukabálna. Kép: Wikimedia

A 17. században kezdődött a bálnák iparszerű vadászata. A múlt évszázadban ráeszméltek, hogy a kihalás szélére sodorták ezeket az állatokat az egész világon, ezért 1984-ben született egy nemzetközi megállapodás arról, hogy be kell fejezni a kereskedelmi bálnavadászatot.

Viszont Izland és Norvégia kifogásolják ezt a megállapodást, úgyhogy még mindig kedvükre öldösik a bálnákat.

Mindössze jelenteniük kell, hogy mennyit vadásznak le évente. Oroszország ugyanebben a cipőben van, de ők még csak nem is jelentik, hogy mennyi bálnát fognak ki. Japán sem hagyott fel a bálnászattal, ők azt állítják, hogy a tudomány nevében csinálják.

Nem esznek annyi bálnát, mint amennyit kifognak

Az emberek ízlése változik, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy nem esznek már annyi bálnát. Az Environmental Investigation Agency jelentése szerint 2014-ben 113 tonna bálnahúst szállítottak a legnagyobb norvég állateledel gyártóhoz. Akkor miért akarnak még többet megölni?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló