Külföld

Szívszorító: két óra különbséggel halt meg férj és feleség 60 év házasság után a koronavírusban

  • Szerző:nuus
  • 2020.03.12 | 18:48

Egy olasz kórházban halt meg a házaspár néhány órás különbséggel, családjától elzárva. Még a fiuk sem látogathatta meg őket halálos ágyuknál a Lombardia tartományban még március elején elrendelt vesztegzár miatt.

Az idős szerelmespár 60 évnyi házasság után halt meg kedden koronavírusban, a lezárt Bergamo megyében, mindössze két órányi különbséggel. A 82 éves Severa Belotti és a 86 éves Luigi Carrara magukra maradtak halálos ágyuknál, ugyanis szeretett fiuk sem tudta meglátogatni őket a kórházban a jelenleg is érvényben lévő vesztegzár miatt. Luca Carrara, a fiuk elmondta:

Még megölelni sem tudtam szüleimet haláluk előtt.

Az Albino településen élő házaspár, mielőtt kórházba került, 8 napon át egyedül kínlódott otthonában magas lázzal, ápolói segítség nélkül – mesélte összetört fiuk a Corriere della Sera olasz lapnak. Az idős férfit végül szombaton, feleségét pedig vasárnap vitték be a bergamói kórházba. Egyikük kedden 9 óra 15 perckor, másikuk kevesebb mint két óra múlva, 11 órakor távozott az élők sorából.

A gyászoló Luca elmondta, dühös volt, amiért nem vigasztalhatta, támogathatta szüleit halálos ágyuknál.

Egyedül haltak meg, így működik ez a vírus. A szeretteid magányosan távoznak az élők sorából, és te még olyan apró hazugságokkal sem vigasztalhatod őket, hogy ‘majd minden rendben lesz’.

– tette hozzá.

Szinte néptelen utca a Bergamo megyében fekvő Alzano Lomabardóban 2020. március 5-én. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati

A Bergamóban élő Luca feleségével, és két gyermekükkel került karanténba még a hónap elején. Azt is elmondta, “szülei napokig voltak csapdába zárva saját otthonukban, mert egy orvos sem volt a közelben”. Hozzátette, “hiába hívta a 112-es segélyhívót, senki sem ment ki idős szüleihez”. Ugyanakkor kiemelte, nem hibáztatja őket, csak hálás nekik, amiért végül megpróbáltak segíteni.

Ilyen járdára festett vonalakkal és lábnyomokkal jelzik Olaszországban a sorban állóknak a szükséges biztonságos távolságot. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

A helyi kórházról Luca elmondta, nagy káosz van ott. “Az ápolók nem tudják már hova elhelyezni a betegeket, és az orvosoknak el kell dönteni, kit mentenek meg. Az időseket hagyják meghalni. De mi mást is tehetnének?” – tette hozzá Luca.

A gyászoló Luca, aki személyesen nem tudott elbúcsúzni a szüleitől, közösségi oldalán tette ezt meg:

Ciao, Mama és Papa, ez a gonosz vírus egy napon vitt el titeket. Még ott fent is vitatkoztok? Biztosan, de aztán egy ölelés lesz a vége.

Az elmúlt huszonnégy órában csaknem kétszázzal, 827-re emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban az MTI híre szerint. Eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel 12 462-re nőtt. Csak Lombardiában egy nap alatt 1300 új fertőzöttet regisztráltak.

Bezárt üzletek a torinói Cernaia utcában 2020. március 12-én. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

A lombardiai Bergamo polgármestere pár napja közösségi oldalán azt írta,

annyira tele vannak a kórházak, hogy az orvosok már nem mentenek meg minden beteget.

A hatóságok minden olasznak azt tanácsolják, maradjanak otthon.

Címlapkép (illusztráció): Pixabay CCo


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló