Külföld

Neked mi a nagyobb para: az okostelefonod elvesztése vagy egy terrortámadás?

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.19 | 18:37

Csak mert egy kutatás szerint nagyjából ugyanakkora félelem a kettő.

A londoni székhelyű Physiological Society elvégzett egy általános stressz felmérést az angliai lakosság körében, és két megállapítást tettek. Az egyik az volt, hogy az ezt megelőző, eddig mérvadónak tekintett, 1967-es Holmes – Rahe tanulmány óta nem sokat változott a világ, legalábbis a stressz tekintetében. A másik megállapítás viszont arra vonatkozott, hogy amiben viszont változott, az enyhén szólva is bizarr  fejlemény.

A 2000 brit polgáron elvégzett felmérés szerint az emberek ugyanannyira félnek attól, hogy elhagyják az okostelefonjukat, mint attól, hogy esetleg egy terrortámadás áldozataivá válnak.

A felmérésen résztvevőknek megadtak jó pár kulcseseményt az életből, melyek között olyan általánosabbak is voltak, mint egy szeretett személy elvesztése, és olyan aktualitások is, mint a Brexit. Ezeket az eseményeket kellett 0-tól 10-ig osztályozni. Előbbi volt az egyáltalán nem stresszes kategória, míg az utóbbi pedig a fullpara.

Az 1967-es felméréshez képest az élmezőny változatlan maradt.  A legnagyobb félelmet a házastárs, rokon vagy barát halála jelenti, és ugyanezen személyek börtönbe kerülése került a második helyre. Az árvíz vagy tűzesemény futott be a harmadik helyre, majd a betegségek, a kirúgás, a válás, a személyazonossági iratok ellopása következik, és csak ezek után jön az elszegényedéstől való félelem. A nők és a férfiak között számos eltérés akadt a számok tekintetében, de amitől mindkét nem ugyanannyira parázik: az első gyermek érkezése.

A modern kor rákfenéi közül volt, amit jóval kevésbé értékeltek stresszesnek, mint azt eddig gondoltuk volna, és volt, ami pedig nagyobb parának bizonyult, mint azt sejtettük. Míg a Brexittel kapcsolatos félelmek mindössze 4.3 pontot kaptak a brit polgároktól, addig a terrortámadások rémét 5.84-ra értékelték. És ettől szinte alig marad el az okostelefon lehetséges elvesztése miatt érzett gyomorideg: 5.79. Hát itt tartunk.

Bár azért elgondolkodtató, hogy melyik a hajmeresztőbb (vagy a jobb): ha attól parázunk jobban, hogy elhagyjuk a telefonunkat, amin rajta van majdnem a teljes életünk, vagy ha az a természetes, hogy egy terrortámadástól félünk?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.