Külföld

A csendes-óceáni szemétdomb lassan akkora lesz, mint egy kontinens

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.23 | 17:32

Hawaii és Kalifornia között már olyan szennyezett az óceán, hogy a szemétkupacot elnevezték "nagy csendes-óceáni szemétfoltnak".

Ez a legszennyezettebb része az óceánnak, a szemét 1.6 millió négyzetkilométert foglal el, ez kétszer akkora, mint Texas, vagy háromszor nagyobb, mint Franciaország.

Nem egy tömör műanyagszigetről van szó, ezért nem is lehet megtalálni a Google Maps-on. Az egész a víz alatt van, és ahogy a fenti képen is látszik, csak a közepe felé igazán sűrű, ahol 100 kg szemét jut egy négyzetkilométerre. Összesen egyébként 88.000 tonna hulladékról van szó, csak ezen a részen. Folyamatosan növekszik, és azok az országok táplálják, amik a Csendes-óceán partján vannak.

De ezeket az országokat annyira nem érdekli.

Nemzetközi vizekről van szó, ezért egyik kormány sem foglalkozik a dologgal. Így maradnak azok a szervezetek, amelyek önerőből tisztítják az óceánt, ilyen például az Ocean Cleanup Foundation. Márpedig muszáj a lehető legtöbb műanyagot kihalászni, ugyanis magától nem tűnik el. Több évtizedbe telik, mire lebomlik, de inkább évszázadokba.

Máshol is szörnyű a helyzet, például Indonézia partjainál, ahol egy búvár levideózta, hogy milyen undorító, ami a víz alatt van.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.