Külföld

Liverpoolban három hétig minden a Bors Őrmesterről fog szólni

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.23 | 11:33

A legendás Beatles-album pont 50 éve jelent meg.

A brit Gombafejek nyolcadik lemezének mind a 13 dala kap valamilyen utalást vagy eseményt a város utcáin. A Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band lassan fél évszázada, hogy a popkultúra része lett: 1967 június 1-jén látott napvilágot. A minden idők legjobb albumának kikiáltott korongot május 25-től, három hétig tartó fesztivállal ünnepli Liverpool, ahonnan a kvartett származik. Az eseménysorozatba a Világörökség részét képező vízparti látképtől kezdve a Toxtethi nappali szobákig számos helyszínt vonnak be – jelenti a Guardian.

Sir Paul McCartney a fesztivál fővédnöke, de sem ő, sem a másik, még életben levő Beatle, Ringo Starr sem várható, hogy fellépne. Viszont rengeteg művész vállalta, hogy hozzájárul az esemény sikeréhez: itt lesz például az ausztrál kabaré sztárja, Meow Meow is, akit a Lovely Rita című dal ihletett meg. Egy táncos utcai felvonulást tervez, rézfúvósokkal és forgalomirányítókkal, a választott dalt több médiumon keresztül – klasszikus zene, film, tánc, irodalom és tűzijáték – idéznék fel.

via GIPHY

Az amerikai feminista festőnő, Judy Chicago eddigi legnagyobb falfestményére készül, amely a Stanley Dockhoz tervez. Az ünnepre érkező Turner-díjas Jeremy Deller és a New Yorki koreográfus, Mark Morris még nem is éltek akkor, amikor ez a lemez kijött.

Morris, aki egy Pepperland című táncdarabot álmodott meg a címadó dalhoz, úgy tekint a lemezre, mint minden idők legelképesztőbb albumára.

Nem vagyok benne biztos, de mintha egy kis drog is szerepet játszott volna a dalok megszületésénél.

Egy India-szekciót is létrehoznak a St George’s Hall tereiben, megemlékezvén arról, hogy George Harrisonra mekkora hatást tett az ázsiai ország zenéje. Henna festés, jógaórák és indiai ételkóstoló is tarkítja ezt a fesztiválhelyszínt.

Még sosem volt ekkora felhajtás egyetlen lemez kapcsán sem. De a Sgt. Pepper egy nagyon különleges anyag. Nem mondom, munka közben néha már azt kívántuk, bárcsak kevesebb dal lenne rajta. Az egész város olyan lesz, mint egy gigászi lemezjátszó.

számol be a projekt művészeti igazgatója, Sean Doran.

A Hope utcai Hurricane Films az emléknapon forgatni is fog, az ebből készült film világpremierje június 16-án lesz.

via GIPHY

A lóversenypálya cirkuszi látványossággá bővül, az egyik legintimebb előadás pedig a helyi ifjúsági színházé lesz, akik a She’s Leaving Home-ot magánházaknál, monológként adják elő.

Doran fájlalja, hogy a legendás albumról lemaradt a Penny Lane és a Strawberry Fields is, mert kereskedelmi indokból e két dal csak dupla A-oldalas kislemezként jelenhetett meg. George Martin producer szerint is ez nagy hiba volt.

A fesztivál alcíme a Hazatérés: ugyanis a Liverpooli Egyetem popzenei intézete részéről Mike Jones kifejti, hogy a zenekar éppen turnéja befejeztével, kiégett állapot után tért vissza ezzel az új lemeznyi anyaggal.

A kapcsolat a városukkal jelentette számukra az önazonosságot, hogy újra magukra találjanak.

Phil Redmond író szerint a Gombafejek ezer szállal kötődtek a liverpooli tájhoz, és végig helyi srácok tudtak maradni, annak dacára, hogy nemzetközi szupersztárok lettek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.