Külföld

Tizennégy millió embert találtak Kínában, majdnem a semmiből

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.29 | 18:15

A 2010-es népszámláláskor kezdtek rájönni, hogy van egy rakás gyermek az országban, aki egyáltalán nem szerepel az állami nyilvántartásban. Most regisztrálták őket, és elég sokan vannak.

(kép: Pixabay)
(kép: Pixabay)

Egészen pontosan 14,35 millióan, ennyi új állampolgárt regisztráltak ugyanis a hatóságok az elmúlt négy évben a távol-keleti országban, akik már léteztek ugyan (tehát nem újszülöttek), de eddig semmilyen nyilvántartásban nem szerepeltek, így nem részesülhettek például oktatásban és egészségügyi ellátásban sem.

Kínában a ’80-as évektől volt életben az egygyermekes törvény, amit csak 2015-ben szüntettek meg, és aminek hatálya alatt a több gyermeket vállaló szülőket kemény adókkal sújtották. Így sokan, akiknek egynél több gyermekük született, csak az egyiket regisztrálták (jellemzően a fiúkat), míg a többit próbálták eltitkolni. Mostanáig.

Erre a 2010-es népszámláláskor jöttek rá, akkor 13 millió embert „találtak”, akik nem szerepeltek semmilyen nyilvántartásban, a tanulmányok azonban arra következtettek, hogy akár 20 milliónál is több nő élhet vidéken, akikről egyáltalán nem tud az állam.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló