Külföld

Trump nem viccel: az USA ledobta Minden Bombák Anyját

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.14 | 08:45

Az ISIS terroristák támaszpontja volt a célpont Afganisztánban.

A szíriai vegyifegyver-támadás megtorlására kilőtt 59 Tomahawk rakéta után ismét bombázott az Egyesült Államok a napokban. A célpont az Iszlám Állam terrorszervezet volt, a helyszín észak-kelet Afganisztán, az eszköz pedig a legdurvább nem atomtöltettel rendelkező bombája a hadseregnek.

Donald Trump amerikai elnök még választási kampánya közben jelentette ki, hogy amennyiben hatalomra kerül:

a szart is kibombázom az ISIS-ből!

Úgy tűnik, nem üres szavak voltak ezek, még ha a zuhanórepülésbe kezdett népszerűségét is próbálja menteni. Az említett bomba hivatalos neve GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast, vagyis körülbelül úgy is lehetne fordítani, hogy Elég Durva Tüzérségi Légi Csapás. De a ráragadt gúnynév, Mother of All Bombs, vagy Minden Bombák Anyja szintén találó megfogalmazás. Az iraki háború alatt kifejlesztett és használt bombát gazdái is komolyan veszik, élesben nem is vetették be azóta.

A MOAB több mint 9 méter hosszú, nehezebb 10 tonnánál és 8500 kg robbanóanyaggal tölthető meg. Ennek robbanóereje 11 tonna TNT-nek felel meg.

A Pentagon jelentése szerint helyi idő szerint kicsivel 19 után vetették be a bombát az afganisztáni Nangarhar régió Achin körzetében, ami közel fekszik a pakisztáni határhoz. Viszont nincs gyakorlatilag kormányzati jelenlét, így az ISIS szabadon erősödhetett meg a térségben. A MOAB főként nagy kiterjedésű földi célpont ellen hatékony, ezért gyaníthatóan egy jelentősebb, alagutakból, barlangokból és kiképzőtáborból álló ISIS támaszpont ellen vetették be.

A MOAB-ot kifejezetten ezek elpusztítására tervezték. A földfelszín felett robban fel, a keletkező légnyomás pedig összezúz maga alatt mindent: alagutat, barlangokat és mindent, ami azokban van.

A bomba más nemzeteket is megihletett a farokméregetésre, Oroszország 10 éve jelentette be, hogy Minden Bombák Apja néven a mamánál négyszer nagyobb hatóerejűvel kísérletezik.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.