Külföld

Génmódosított gombákkal nyírnák ki a maláriát terjesztő szúnyogokat

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.06 | 08:18

A váltóláz még mindig az egyik legtöbb emberéletet követelő betegség a világon. Szúnyogok terjesztik a trópusi régiókban, egy új eljárás ezért pont a rovarpopulációt veszi célba.

(kép: Pixabay)

Évente 350-500 millióan betegednek meg a Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett kórokozók által kiváltott maláriában, és a halálos áldozatok száma is több százezerre rúg minden évben. A trópusi területekre utazók védőoltásokkal és szúnyogriasztó szerekkel készülhetnek a betegség ellen, a helyi lakosság körében viszont még mindig népbetegség a malária, a kezelésére használt gyógyszerek pedig egyre kevésbé hatásosak, a kórokozók folyamatosan válnak rezisztenssé a különböző hatóanyagokkal szemben.

A Marylandi Egyetem kutatói most a probléma gyökerénél kezelnék a bajt: laboratóriumban egy olyan genetikailag módosított gombát fejlesztettek ki, ami a pókokéhoz hasonló méreganyagot termel, és megöli a szúnyogokat (a gomba egyébként is halálos lenne, a pókméreggel ötvözve viszont sokkal gyorsabban hat). Az új eljárást már természetes körülmények között is kipróbálták, és sikerült vele 45 napon belül szinte nullára redukálni egy adott terület szúnyogpopulációját: Nyugat-Afrikában egy mesterséges falut hoztak létre, ahol légypapírhoz hasonló szalagokra felkenve helyezték ki a gyilkos gombát. Az elzárt területen 45 nap alatt teljesen kihalt az összes moszkító.

A kísérlet elsőre elég eredményesnek hangzik, azt viszont még nagyon meg kell vizsgálni, hogy milyen hatása van az új maláriaellenes fegyvernek a környezetre. Egy génmódosítás eredményeképpen létrejövő új fajjal kapcsolatban mindig nagyok a félelmek, nem lehet csak úgy szabadjára engedni.

forrás: Science Alert


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló