Külföld

Ez várható Kim Dzsongun halála után Észak-Koreában

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.11 | 08:18

A 21. század legsötétebb diktátorának halálhíre az elmúlt években többször is szárnyra kapott, nemrég hónapokra eltűnt... és minden jel arra mutat, hogy egészsége alaposan megroggyant.

Bár a rezsim igyekszik halhatatlan istenségként ábrázolni Kimet, a valóságban a diktátor egészsége súlyosan beroggyant az utóbbi időben. Kim Dzsongun 170 cm magas és több mint 150 kilót nyom, az utóbbi időben beteges az ábrázata és fogyni kezdett, cukorbeteg, és az elmúlt három évben két stroke-on és egy komolyabb szívműtéten is átesett. Alkoholfüggő, és elképesztő zabálási rohamai vannak – minderről elsősorban magas rangú disszidensektől tudunk, akik közvetlen közelről követhették Kim életét.

Tekintve, hogy apja és nagyapja is szívproblémába halt bele – noha az ő egészségi állapotuk sokkal jobb volt Dzsongunénál – nagy az esélye annak, hogy a diktátort hamarosan utoléri végzete. Jelenleg azonban nincs utódja: egy 8 éves kislányról tud a világ, róla még Dennis Rodman számolt be, azonkívül vélhetően két kisebb fiúgyermekük is lehet, egyikük alig néhány hónapos – ezek azonban csak spekulációk, hiszen a Kim-dinasztiában az utódok csak felnőttkorukban állnak először nyilvánosság elé.

Kim Dzsongun legfőbb tanácsadóját, nagybátyját 2013-ban kivégeztette, bátyja, Kim Dzsongnam – szintén politikai okok miatt – halott, másik bátyja, Kim Dzsongcshol nem érdeklődik a politika iránt. Húga, Kim Jodzsong szép karriert futott be a pártban, de nőként vezetői szerep nem áll nyitva előtte. Nagy az esélye annak, hogy ha Kim Dzsongun meghal, a Kim-dinasztiának vége – ha pedig vége van, akkor jó eséllyel vége a diktatúrának is, amelynek egyetlen támogatója és szponzora jelenleg Kína.

Az észak-koreai disszidensek szerint tovább gyengíti a rezsimet a tény, hogy az ún. feketepiac-generáció tagjai már dél-koreai és amerikai filmekhez, sorozatokhoz és zenékhez jutnak hozzá, így a külvilágról határozott képük van – ellentétben szüleik generációjával, akik még istenként tekintettek a Kimekre. Ha Dzsongun meghal, elképzelhető, hogy ők gyorsan reagálnak majd, hogy új kormányt alakítsanak…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló