Külföld

Űrhadsereget állítanának fel az amerikaiak

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.19 | 10:45

Legalábbis Trump elnök, aki a sztratoszférán túl is védelmezné az amerikai érdekeket. Amilyen vagányul hangzik, annyira kemény dió lenne tényleg megcsinálni.

(kép: AFP PHOTO / Brendan Smialowski)

Trump hétfőn jelentette be (újra), hogy amerikai haderőt akar küldeni az űrbe, mert szerinte nem elég a jelenlét, dominanciára van szükség a csillagok között is. Ezért utasította a Pentagont, hogy kezdjenek el dolgozni az űrhadsereg megvalósításán, ami az ország fegyveres erejének hatodik ágaként jönne létre.

Az USA hadserege négy haderőnem alapján oszlik fel, külön parancsnokság alatt állnak a szárazföldi erők (Army), a légierő (Air Force), a haditengerészet (Navy), és a tengerészgyalogság (Marine Corps), az ötödik ág pedig a tartalékosokból álló Nemzeti Gárda. A Trump által áhított Space Force (ilyen vagány névvel a ’80-as évek legmenőbb akciófilmje lehetett volna) lenne tehát a hatodik ág, de ezzel máris van egy nagy probléma, az elnöknek ugyanis nincs jogköre rá, hogy csak úgy elrendelje a létrehozását, ehhez kongresszusi felhatalmazás kell (így jött létre 1947-ben a légierő is, azóta nem volt rá példa).

Arra is felhívták már a figyelmet többen az elnök bejelentése óta, hogy legénységet amúgy sem lehetne állomásoztatni az űrben, ezt ugyanis egy 1967-es nemzetközi szerződés tiltja, aminek értelmében egyik ország sem foglalhat el területeket az űrben. Az Outer Space Treaty ezen kívül a tömegpusztító fegyverek világűrbe szállításának és Föld körüli pályára állításának tilalmát is tartalmazza. Így egy űrhadsereg lényegében csak a más most is használt műholdakból állhatna, az ezekkel kapcsolatos feladatokat pedig ellátja a légierő.

Pedig milyen jól hangzik, már látjuk lelki szemeinkkel az űrben szkafanderben masírozó amerikai katonákat. Talán mégis elég lesz csak filmet forgatni ebből, de akkor Trump legyen a főszereplő!!!

forrás: npr.org


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló