Külföld

Sikerült elkerülni a harmadik világháborút, jelentette be Szijjártó Péter

  • Szerző:nuus
  • 2023.07.13 | 14:18

Annak örül ennyire külügyminiszterünk, hogy Ukrajna nem kapott menetrendet a NATO csatlakozáshoz.

“Győzött a felelősségtudat, sikerül elkerülni a háborús eszkaláció veszélyét azzal, hogy Ukrajna a NATO csúcstalálkozóján nem kapott sem meghívást, sem konkrét menetrendet a későbbi csatlakozásra”

– fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vilniusi NATO-csúcs zárása után.

Szijjártó elmondta: egy háborúban álló ország nem válhat NATO-taggá, ugyanis a katonai szervezet bővítésének a közösség biztonságának erősítésével kell járnia, nem pedig a romlásával, márpedig Ukrajna felvétele ma a fegyveres konfliktusba való belesodródás veszélyével fenyegetne, amit el kell kerülni.

Hangsúlyozta továbbá, hogy mivel sem meghívás nem történt, sem menetrend nem született, így nem lehet semmiféle “kerülőútról” vagy “gyorsítósávról” beszélni az ukrán csatlakozást illetően. Sőt a kijevi kormánynak továbbra is éves nemzeti terveket kell készítenie, és ezek keretében politikai reformokra is szükség van, például a kisebbségi jogok területén, hiszen a NATO nem pusztán védelmi szövetség, hanem egyben értékalapú közösség is – mutatott rá.

“Ezeket az éves nemzeti terveket majd a külügyminiszterek fogják folyamatosan értékelni, tehát mi is ott leszünk, és nyilván kiemelten figyelünk majd a kisebbségi jogok tiszteletben tartására”

– fűzte hozzá.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló