Külföld

Elhalasztották az ítélethirdetést Rafik Hariri meggyilkolásának ügyében

  • Szerző:nuus
  • 2020.08.06 | 07:46

Az új időpont augusztus 18.

Az ENSZ hágai székhelyű libanoni különleges bírósága bejelentette szerdán, hogy elhalasztja az ítélethirdetést Rafík Hariri volt libanoni kormányfő 2005-ös meggyilkolása ügyében. A törvényszék a Libanon fővárosában, Bejrútban kedden bekövetkezett pusztító erejű robbanás miatt döntött így.

A perben pénteken hirdettek volna ítéletet, az új dátum augusztus 18. Az ENSZ-bíróság közleményében együttérzését és szolidaritását fejezte ki a libanoni néppel az országot sújtó tragikus esemény miatt. A kedd esti robbanás következtében legalább 135-en vesztették életüket, a sebesültek száma hozzávetőleg ötezer.

Rafík Harírival és 22 másik emberrel egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsival végrehajtott öngyilkos merénylet végzett 2005. február 14-én Bejrútban. A hatalmas erejű detonációban további több mint 220 ember sebesült meg. A volt kormányfőt vélhetően szíriai közreműködéssel gyilkolták meg. A merényletet követő tüntetések hatására Szíria kivonta 1976 óta Libanonban állomásozó csapatait. Az ENSZ égisze alatt működő libanoni különleges bíróság a Hezbollah radikális síita szervezet négy állítólagos tagja ellen indított pert a vádlottak távollétében tárgyalta, a szervezet ugyanis mindvégig tagadta, hogy köze volt a merénylethez, ezért a négy vádlott kiadását is megtagadta.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Fintech
Nem, a bankok nem teljesen hülyék
  • szerző:nuus
  • 2020. 09. 04.