Külföld

A Tienanmen téren rendezik meg az elmúlt évtizedek legnagyobb katonai parádéját Kínában

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.29 | 16:48

Így ünnepelnek a kínaiak.

Kína az elmúlt évtizedek legnagyobb katonai parádéjával emlékezik meg október 1-én a Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulójáról – jelentette be Vang Hsziao-hui, kínai propagandaminiszter-helyettes csütörtökön, Pekingben tartott sajtótájékoztatóján.

Fotó: GREG BAKER / AFP

Az évforduló alkalmából a kínai főváros központi Tienanmen terén beszédet mond Hszi Csin-ping kínai elnök, ezt követően pedig katonai parádét és felvonulást tartanak. Az esti órákban ugyanitt művészeti előadást, valamint tűzijátékot tekinthetnek meg az esemény résztvevői.

A katonai parádéról Caj Csö-csün, az esemény szervezésével megbízott kormányhivatal helyettes vezetője elmondta: az elmúlt évtizedek legnagyobb ilyen jellegű bemutatója lesz, felülmúlva a Kínai Népköztársaság kikiáltásának ötvenedik és hatvanadik évfordulóját is, de a második világháború lezárásának 70. évfordulóján tartott katonai parádékat is. Az eseményen először lesznek láthatók a kínai hadsereg legfejlettebb fegyverei is.

Az ünnepség azért is hordoz magában némi feszültséget, mert éppen 30 éve történt a Tienanmen téri vérengzés is, amikor 1989. június 3-án és 4-én a kínai hadsereg katonái megtámadták a téren szabadságért tüntető egyetemistákat és kínai polgárokat, a tüntetések véres leverésének idején az áldozatok számát kétszáz és tízezer közé teszik attól függően, hogy a kormány, vagy független források adatainak hiszünk-e.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.