Külföld

Leválthatják Joe Bident

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.13 | 10:18

A most meginduló eljárás az eddigieknél szélesebb jogosítványokat ad a képviselőház felügyeleti bizottságának.

Az elnök elmozdítására vonatkozó alkotmányos vádeljárás megindítását megelőző vizsgálatot kezdeményezett az amerikai szövetségi képviselőház elnöke kedden Joe Biden családjának üzleti ügyeivel kapcsolatban.

biden-yt
Kép: YouTube

Kevin McCarthy republikánus házelnök a Capitolium épületében tett bejelentést arról, hogy hivatalosan is felkérte a képviselőház felügyeleti bizottságát, hogy indítson vizsgálatot, ami az elnök elmozdítására irányuló eljáráshoz (impeachment) vezethet.

A politikus szerint a felügyeleti bizottság saját hatáskörben január óta zajló vizsgálata a „korrupció kultúráját” tárta fel a Biden család körül, részben abból az időből, amikor Joe Biden alelnök volt Barack Obama elnöksége idején.

Vannak hatalommal való visszaélésre, obstrukcióra és korrupcióra vonatkozó feltételezések, amelyek a Képviselőház további vizsgálatát indokolják

– mondta a házelnök.

A most meginduló eljárás az eddigieknél szélesebb jogosítványokat ad a képviselőház felügyeleti bizottságának, hogy a vizsgálat keretében dokumentumokat kérjen be. James Comer republikánus képviselő, a testület elnöke kedden hivatalos igényléssel fordult a külügyminisztériumhoz, amelyben Joe Biden alelnöki tevékenységére vonatkozó dokumentumokat kért, különös tekintettel az ukrajnai korrupció felszámolására irányuló lépéseket.

A képviselőház január óta tartó, saját hatáskörben zajló vizsgálata a Biden család külföldi üzleti kapcsolataira, külföldről érkező nagy összegű bevételeinek körülményeire, és ebben Joe Biden szerepére vonatkozik. Az elmúlt mintegy 8 hónapban több tanút meghallgattak, köztük a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a szövetségi adóhatóság nyomozóit, valamint banki átutalási bizonylatok, és különböző üzenetváltások is a testület birtokába kerültek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló