Külföld

Fülöp-szigetek elnökét gyilkosságal vádolják

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.15 | 13:46

Az egykori DDS kivégzőosztag (Davao Death Squad) egyik tagjának állítása szerint körübelül 1000 ember meggyilkolását rendelte el a fülöp-szigeteki elnök Rodrigo Duterte, és előfordult az is, hogy ő maga lőtt le valakit.

Egy Uzi géppisztollyal, saját kezével ölt embert Rodrigo Duerte, fülöp-szigeteki elnök – mondta egy Edgar Matobato nevű ember az ország szenátusa előtt tett  vallomásában. A gyilkosság a férfi elmondása szerint 1993-ban történt. A jelenlegi elnök – aki akkor polgármester volt – az ország igazságügyi minisztériumának egyik ügynökét ölte meg egy úttorlasznál. A férfit a Duerte által létrehozott “halálosztag” tagjai már megsebesítették, amikor a polgármester a helyszínre érkezett. Matobato vallomása szerint az ügynök még élt, amikor Duerte fegyvert vett a kezébe, és két tárat kiürítve kivégezte a férfit.

Rodrigo Duerte, a Fülöp-szigetek elnöke (bal oldalon), amikor még polgármester volt. (Forrás: Wikipedia)
Rodrigo Duerte, a Fülöp-szigetek elnöke (bal oldalon), amikor még polgármester volt. (Forrás: Wikipedia)

Matobato azt is elmondta, hogy Duterte városi halálosztagának fő célpontjai a zsebtolvajok, dílerek és egyéb bűnözők voltak, de előfordult az is, hogy politikai ellenfeleit szerette volna így eltávolítani az útból.

Matobato részletezte a halálosztag különböző módszereit:

Előfordult, hogy felvágott gyomorral a tengerbe lökték a halottakat, hogy a halak megehessék őket, sőt egyszer egy krokodillal etették meg az áldozatot. – mondta.

Duterte szóvivője Martin Andanar tagadta a vádakat:

Nem hinném, hogy képes lenne ilyen parancsokat kiadni”-mondta.Az elnök egyébként

A Fülöp-szigeteken az elmúlt hónapokban rendszeresek voltak az utcai gyilkosságok, mivel Duerte elnök kijelentette: a kábítószerrel kereskedőket, és a szerhasználókat szabadon meg lehet ölni. Az elnököt az ENSZ is felszólította arra, hogy térjen vissza a jogállamiság keretei közé.

Matobato szenátusi kihallgatását Duerte egyik legnagyobb kritikusa Leila de Lima vezette, akit az elnök azzal vádol, hogy kábítószerkereskedelemben érdekelt.

(via bbc.com)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló