Külföld

Bezárják az atomerőművet, ahol a világ harmadik legnagyobb atomkatasztrófája történt

1974-ben kezdte meg a működését, az 1979-es baleset sem vetett véget a Three Mile Island-i atomerőmű működésének. 45 évet üzemeltették.

(fotó: AFP)

Nincs híresebb atomkatasztrófa a csernobilinál, de ez nem azt jelenti, hogy máshol ne történtek volna durva dolgok. A Marshall-szigeteken tízszer nagyobb a radioaktivitás, mint Csernobilban, és a Pennsylvania állambeli Three Mile Islanden is történt leolvadás.

A kettes számú reaktor semmisült meg, feltehetőleg emberi hiba miatt. A gond egy másodlagos rendszerben kezdődött, ami miatt szivárgott a reaktor hűtőfolyadéka. A kezelők nem voltak elég képzettek ahhoz, hogy ezt a hibát észrevegyék, így leolvadt a reaktor. Szerencsére nem történt akkora baj, mint Csernobilban, ettől függetlenül ez számít az USA legnagyobb atomkatasztrófájának, a világon pedig a harmadiknak.

Veszélyes gázok kerültek a légtérbe, a szigetet kiürítették, és 1993-ig sikerült megtisztítani, az egyes reaktor viszont a baleset után is tovább üzemelt. Most bezárják, de a sziget 2078-ig radioaktív marad.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló