Külföld

Rossz hír az Angliába készülő külföldi munkavállalóknak

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.10.05 | 12:45

Évi több százezer főről néhány tízezerre csökkentené a kormányzó brit konzervatívok a bevándorlók számát. A párt keddi kongresszusán konkrét intézkedéseket is említettek, szigorítanák például a külföldi dolgozók felvétele esetén előírt teszteket. A jövőben csak a "legjobb, legokosabb" külföldieket látnák szívesen a brit munkaerőpiacon.

Fotó: Carl Court/Getty Images

 

Úgy alakítanák át a külföldiek nagy-britanniai munkavállalásának szabályozását, hogy az a hiányszakmákban üresen álló munkahelyek betöltését segítse – többek között erről beszélt Amber Rudd, belügyminiszter a kormányzó Konzervatív Párt keddi kongresszusán.

Rudd szerint a cél továbbra is az, hogy leszorítsák a bevándorlást, vagyis a jelenlegi több százezer bevándorló helyett a jövőben csak néhány tízezren érkezzenek az országba.

Őket is elsősorban csak a hiányszakmában foglalkoztatnák, vagyis azokra a helyekre vennének fel külföldi munkavállalót, amelyeket nem sikerült angol dolgozókkal feltölteni.

A legjobbak és a legokosabbak

Persze Nagy-Britanniát nem zárnák be teljesen a külföldi munkavállalók előtt, de – ahogy a belügyminiszter fogalmazott – a jövőben

olyan rendszert akarnak kialakítani, amely a legokosabbak, a legjobbak munkavállalását ösztönzi.

Az elképzelések között szerepel például a vállalatok számára külföldi munkaerő felvétele esetén előírt tesztek szigorítása, mert a jelenlegi rendszer “nem más, mint néhány rubrika kipipálása”, így túl gyakran ér brit munkavállalókat hátrányos megkülönböztetés – mondta Amber Rudd.

A bankoknak is figyelni kell

A belügyminiszter emellett említett néhány egyéb, korábban kidolgozott konkrét intézkedést is.

  • Bűncselekménnyé nyilvánítanák, ha az ingatlantulajdonosok olyan külföldieknek adják ki a lakásukat, akikről tudják, hogy illegálisan tartózkodnak az országban.
  • A brit bankoknak rendszeresen ellenőrizniük kell majd az ügyfeleiket, hogy semmilyen szolgáltatást ne nyújtsanak illegális bevándorlóknak.
  • A jogosítvány kiadása előtt kötelezően vizsgálják majd a bevándorlói státuszát azoknak a külföldieknek, akik taxi engedélyért folyamodnak.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló