Külföld

Maradhatnak az uniós állampolgárok a Brexit után

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.10.08 | 13:32

A már Nagy-Britanniában élő több millió külföldi EU-állampolgár a brit EU-tagság megszűnése után is az országban maradhat, mivel nem lenne jogalap kitoloncolásukhoz.

Esélyes, hogy nem is kell mennie Fotó: Mary Turner/Getty Images

A Nagy-Britanniában tartósan letelepedett 3,6 millió külföldi EU-polgár közül “hatból ötöt”, vagyis hozzávetőleg 80 százalékukat nem lehetne törvényesen eltávolítani az országból, mivel 2019-re, a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjára ennyien szerezhetnek jogot az életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodásra.

A jelenlegi bevándorlási szabályok alapján a külföldi EU-állampolgárok hivatalosan is állandó nagy-britanniai lakossá válnak, ha legalább öt évet folyamatosan és legálisan eltöltöttek az országban. A brit belügyminisztérium kívánságra erről igazolást is kiállít a kérelmezőnek.

A The Daily Telegraph szerint az a terv az, hogy a kormány annak a több mint 600 ezer külföldi EU-polgárnak is állandó tartózkodási jogot ajánl fel, akik szintén Nagy-Britanniában laknak, de 2019-re még nem érik el az öt évi tartózkodási időt. London ugyanakkor cserébe azt várja el, hogy viszonossági alapon a külföldi EU-tagállamok is hasonló jogokat biztosítsanak az ott élő brit állampolgároknak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló