Külföld

Változik a klíma, fel kell készülni a pusztító erdőtüzekre

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.11 | 14:06

1985 óta több mint duplájára nőtt az erdőtüzek által elpusztított területek nagysága az Egyesült Államokban. Egy kutatás szerint mindez már a klímaváltozás következménye, ráadásul a jövőben még nagyobb tűzesetekre kell számítani.

Wildfire Grows Rapidly In California's Lake County
Fotó: Justin Sullivan/Getty Imagesfotó: Justin Sullivan/Getty Images

Az elmúlt 30 évben több mint kétszeresére nőtt az erdőtűz pusztította területek mérete az USA nyugati partján. Egy új kutatás szerint pedig

mindez már egyértelműen az emberiség által előidézett klímaváltozás következménye

írja a Time magazin egy friss kutatás alapján.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos lapban közölt írás szerint a leégett területek nagysága drámaian nőtt az elmúlt harminc évben: míg 1985-ben 2,9 millió hold égett le, addig 2015-ben ez a szám már 10,1 millió volt. Az amerikai szövetségi kormány pedig két milliárd dollár költött a károk enyhítésére

.

 

A most közölt kutatás szerzői pedig egyértelmű összefüggést találtak az erdőtüzek számának növekedése és a klímaváltozás között.

Egyre nagyobb tüzek lesznek

A kutatók persze megjegyzik, hogy a tüzek kialakulásában más tényezők,  például a természetes éghajlatváltozás és az emberi tevékenység is szerepet játszanak, de a legfontosabb tényező mégis az ember által előidézett klímaváltozás. A kutatás szerint ráadásul a hőmérséklet emelkedésével még több erdőtűzre lehet majd számítania  jövőben.

Nem számít, hogy milyen keményen próbálkozunk, a jövőben ezek a tüzek egyre nagyobbak lesznek, ennek oka pedig egyértelmű

– mondta Park Williams, a Columbiai Egyetem kutatója.

Ráadásul úgy tűnik ez egy öngerjesztő folyamat. A kiterjedt erdőtüzek ugyanis elpusztítják a faállományt és más növényeket, ezután pedig csak egy száraz vegetáció marad, ami viszont tökéletes táptalajul szolgál majd a bozóttüzeknek.

Emellett a globális felmelegedés egyre gyakoribb lesz a száraz, forró időjárás, ami szintén kedvez az újabb tüzek kialakulásának.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló