Külföld

Korbács és börtön jár a megerőszakolt nőknek az Egyesült Arab Emirátusban

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.19 | 16:42
  • trendindex: 3

Évente több százezer bangladesi és Fülöp-szigeteki nő dönt úgy, hogy az Egyesült Arab Emirástusban utazik pénzt keresni. Két törvény miatt azonban veszélyben az életük.

A BBC dokumentumfilmjében az emirátusban élő nők nehézségeibe pillanthatunk. A „zina” a házasságon kívüli szexuális kapcsolat, amelyet a törvény korbáccsal és börtönnel büntet, függetlenül attól, hogy beleegyezéses aktus történt-e vagy épp a nőt bántalmazták megerőszakolták. A törvény hivatalosan egyaránt büntet nőt és férfit, csak épp a férfiakat nehéz tetten érni, a nők esetében viszont a terhesség és az apa nélkül felnövő gyerekek árulkodóak.

A dokumentumfilm egyik szereplője – egy fiatal bangladesi nő – beleszeretett egy helyi férfibe, és két gyerekük is született anélkül, hogy összeházasodtak volna. Egy darabig a férfi szüleinél éltek, akik elfogadták a kapcsolatot, de végül a család egy magas rangú dubai ismerőse feljelentette a zinát.

A nő a bíróság előtt volt kénytelen vallani, ám szerelme kilétét nem árulta el, azt hazudta, elmenekült, hogy ezzel is védje őt. Ő maga azonban kilenc hónapra börtönbe került, miután bűnösnek találták.

„Kemény az élet a börtönben, ahol a lányaim is végig velem voltak. Kaptunk egy karton tejet és 25 darab Pampers-pelenkát egy hétre, ami persze nem volt elég. Amikor kiengedtek, hazamenekültem” – mondja az érintett.

Egy másik nő, Monica, házvezetőnőként dolgozott egy jómódú családnál. A gazdája kikezdett vele és megerőszakolta többször is, míg nem teherbe esett tőle. Szíve szerint elmenekült volna, de ezt az emirátus törvényei tiltják: a külföldi cselédeket tartó állampolgárokat a törvény védi, védencük útlevele náluk van, és nem hagyhatják el az országot írásos engedélyük nélkül addig, amíg szerződésük le nem jár.

(Hasonló a helyzet egyébként Kuvaitban is: Sondos Alqattan kuvaiti sminkművész, modell és trófeafeleség felháborodottan kelt ki magából, amikor megtudta, hogy hazájában egy új törvény segítené visszaszorítani a nehéz helyzetben lévő emberek rabszolgasorba történő taszítását, kizsákmányolását és szabad adásvételét.)

Monica végül csodával határos módon menekült meg a rabszolgaságtól és az azt követő börtöntől: végső elkeseredésében 7 hónapos terhesen felhívta az egyik híres Fülöp-szigeteki tévéműsort, és segítséget kért, hogy hazajusson. Hazája végül diplomáciai nyomást gyakorolt az emirátusra, így főnöke – és bántalmazója – engedélye nélkül elhagyhatta az országot. Ekkor szerzett tudomást Monica helyzetéről és állapotáról a férje.

“Először haragudott rám, és azt mondta, hogy megérdemeltem, kellett nekem külföldre menni dolgozni. Aztán lehiggadt, átgondolta a dolgokat, és kérte, hogy menjek haza hozzá. Az anyám azt mondta, hogy ha a férjem nem fogadja el a gyereket, majd ő felneveli. Végül azonban mégis azt mondta az uram, neveljük saját gyerekünkként a kicsit. Fiam született az abúzusból” – összegzi története végét a bántalmazott nő.

Évente többszázezer nő kénytelen szembenézni hasonló tragikus körülményekkel, miközben az Egyesült Arab Emirátusban máig tabu a helyzetükről beszélni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Érkezik a keleti szél
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 09.
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.