Külföld

Az évszázad üzlete a legális marihuána lehet

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.28 | 21:19

Az Egyesült Államok azért is jobb hely, mint bármelyik európai orzság, mert ott megszavazhatja a nép a legális füvet. Persze, nem mindenhol, de egyre több helyen. És ez üzletnek sem utolsó, legalábbis azok nagyot kaszáltak, akik már törvényesítették a marihuánát.

 

Most még mindenkit az elnökválasztás érdekel Amerikában, de ugyanazon a napon, november 8-án egy sor államban népszavazás is lesz egy sokkal fontosabb kérdésről: a marihuána legalizálásáról. Másnap közel 60 millió ember ébredhet arra, hogy már nem tilos rágyújtani egy füves cigire.

A legnagyobb forradalom Kaliforniában lehet, ahol arról kell dönteniük a választóknak (amellett persze, hogy ki legyen az elnök), hogy engedélyezzék-e a marihuána „rekreációs célú” – magyarul csak a móka kedvéért – használatát, természetesen csak felnőtteknek. Az orvosi célú használat eddig is legális volt, de ahhoz receptet kellett szerezni valamilyen elfogadható orvosi indokkal.

Máshol – Arkansasban, Floridában, Montanában és  and Észak-Dakotában épp az orvosi célú használat engedélyezéséről szavaznak. Ezzel a súlyos betegeknek tennék lehetővé, hogy fájdalomcsillapítóként használják a ma még illegális szert. Kalifornia példája persze azt mutatja, hogy valahogy meg lehet oldani azt is, hogy ne csak a betegeknek jusson a legálisan termelt fűből.

Pizza és fű kapható Angelesben (fotó: David McNew/Getty Images)
Pizza és fű kapható Angelesben (fotó: David McNew/Getty Images)

Hiába egyes államok laza hozzáállása, szövetségi szinten továbbra is tiltott szer a fű. Persze, ha az államok többsége a legalizálás mellett dönt, előbb-utóbb az egész Egyesült Államokban szabad lehet a fogyasztása. Ez azt is jelenti, hogy a szert meg kell termelni és el kell adni, ami hatalmas üzlet lehet, akár olyan is a 21. századi Amerika számára, mint fénykorában az autógyártás volt.

A „rekreációs célú” fogyasztást eddig két állam engedélyezte, Washington és Colorado. Utóbbiból vannak számok, hogy mit is jelent ez pénzben: tavaly majdnem egymilliárd dolláros forgalma volt a legális kereskedőknek, az állam pedig 121 millió dollárnyi adót szedett be. Az egész iparág gazdasági hatását 2,4 milliárd dollárra teszik, és a fű állítólag 18 ezer munkahelyet teremtett. Lehet, hogy ez a recept a gazdasági válságra?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló