Külföld

Népszerű partydrog lehet a gyógyszer a poszttraumás stresszbetegségre

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.30 | 16:11

Az amerikai hatóságok engedélyezték az ecstasyval folytatott széleskörű klinikai kísérleteket. Ha sikerül teljesen igazolni az eddigi teszteket, MDMA-val gyógyulhatnak majd PTSD-sek.

(fotó: Sean Garnsworthy/Getty Images)
(fotó: Sean Garnsworthy/Getty Images)

A PTSD, vagyis PostTraumatic Stress Disorder egy olyan szindróma, amit valamilyen súlyos trauma idéz elő. Ez lehet baleset, valamilyen erőszakos cselekmény (háború, szexuális erőszak), de akár magánéleti megrázkódtatás is. Akkor beszélhetünk PTSD-ről, ha a trauma során elraktározott emlékképektől az áldozat nem tud szabadulni, azok akár több hónap múlva is visszatérnek, sőt, akár évekig is tarthatnak, rémálmokat, szorongást, rossz közérzetet okozva ezzel, amik

súlyos esetekben a társas viszonyok megromlásához, személyiségtorzuláshoz, alkoholizmushoz, vagy akár öngyilkossági kísérletekhez vezetnek.

Ez a mentális betegség egyébként nem gyakori, az emberek nagy része tudja kezelni az ilyen traumákat, de míg például egy baleseten a legtöbben rövid időn belül túlteszik magukat, a nemi erőszak már sokkal gyakrabban vezet PTSD-hez. Bár a betegség tüneteihez hasonlókat már az ókorban is leírtak a háborúk után, a pontos meghatározására a 20. század drámai eseményei adtak sajnálatos lehetőséget. Maga a kifejezés a ’70-es évek óta van használatban, a vietnámi háború után érkezett haza rengeteg veterán ilyen problémákkal, előtte a világháborúk és a Holokauszt, utána például az Öbölháború vagy 9.11. hívta fel az orvostudomány figyelmét a stressz kezelésének fontosságára.

Most pedig úgy tűnik, a gyógymód is megvan, ez pedig nem más, mint az MDMA, vagyis a metiléndioxi-metamfetamin, közkeletű nevén ecstasy. A népszerű partydroggal már egy ideje kísérleteznek az Egyesült Államokban a hatóságok pedig most engedélyezték a klinikai tesztek harmadik fázisát (a négyből), ez már egy nagyobb csoportot jelent (300-tól 3000 emberig), akiken ki fogják próbálni a szert, hogy megállapítsák, pontosan milyen eredményeket és milyen mértékben lehet vele elérni a betegség kezelésében. Mert a pozitív hatásokat a korábbi tesztek már igazolták.

Az MDMA gyógyszerként történő alkalmazására még így is éveket kell majd várni, ráadásul a kutatók nagyon óvatosak, hiszen a szernek jól ismert negatív hatásai is vannak, hosszútávú használata pedig kifejezetten káros.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló