Külföld

Nem légből kapott ötlet felhőből vizet aratni, abból meg sört főzni

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.28 | 18:35

A száraz éghajlat hátrányból előnyt képes kovácsolni Chile és Marokkó is. Ez nem sci-fi, ez már a kőkemény valóság.

CNN
CNN

Meg kellene becsülnünk az otthonainkat, hiszen csak kinyitjuk a csapot, és jön az ivóvíz. Főleg ha tudjuk – vagy a CNN összeállításában olvassuk –, hogy van, ahol nincs jobb megoldás, mint óriási vásznakról lecsapolni a csapadékot.

Santiagótól 300 kilométerre északra például, Pena Blanca falu mellett kifeszített hálókkal, azaz „ködfogókkal” állják a szelek útját, hogy a légáramlat nedvességét így kinyerhessék. Chilében először az ’50-es években próbálkoztak hasonlóval, mely módszer olcsó, hatékony és tiszta módja annak, hogy vízhez jussanak. Itt 140négyzetméter háló 840 litert ad naponta, melyen 85 földtulajdonos osztozik.

A vízhiány az egész világra kiterjedő probléma, ami egyre nyilvánvalóbbá válik. Kevesebb az eső, pusztul a növényzet, és az aratnivaló is megcsappant. Minden szinten érezzük. De ezt a természetes vízforrást eddig még nem aknáztuk ki.

– mondja Daniel Rojas, a helyi közösség vezetője.

Eközben Marokkóban is hasonló megoldásokon dolgoznak: a Dar Si Hmad projekt része, hogy már egy újabb technológiát is bevet a víznyerés érdekében. Dr. Jamila Bargach beceneve „Ködkirálynő”, és nem véletlenül érdemelte ki ezt a titulust. A hölgy munkáját idén az ENSZ klímakonferenciáján, Marrakeshben díjjal is jutalmazták:

Legújabb hálóink legkevesebb 22 litert termelnek négyzetméterenként, ezzel 1300 embert tudunk ellátni, ami 13 falu lakosságát jelenti.

A szaharai asszonyok élete teljesen megváltozott a ködfogók jóvoltából, ugyanis már nem akörül forog az életük, hogy vizet hordjanak a családjaiknak. Ráadásul egyre melegebb hőmérsékletű, elsivatagosodó tájon élő emberekről van szó. A civil szervezet a hálót nem ingyen adja, mert akkor az elveszítené értékét. Viszont, mivel leginkább szegény közösségeknek volt eddig szüksége rá, kedvező feltételekkel juthattak az eszközökhöz.

Atrapaniebla / Facebook
Atrapaniebla / Facebook

Chilében még egy érdekes termék került piacra, az Atrapaniebla sörfőzdéből. Marcos Carcuro és testvére a lepárlás egy új szintjét lépték meg: a hálótulajdonosok a kinyert vizet alkohol előállításához használták fel.

Először mindenki hülyének nézett minket, hogy felhőből készítünk sört. De a prototípus olyan jól sikerült, hogy érdemes volt átállnunk a hagyományos vízről a lecsapoltra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló