Zene

AI generált zeneszámok néhány kattintással – Mi lesz így a zeneiparral?

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.17 | 19:33

A mesterséges intelligencia egyre több területre kúszik be az életünkben. Ilyen például a zene is. Nem véletlen, hogy a zenei szakemberek félnek a jövőtől. Mi lesz velük, ha az AI generált zene átveszi az uralmat?

Vajon milyen hatást gyakorol az AI a zeneipar fejlődésére? Erre a kérdésre sok zenei producer, zeneszerző és szövegíró keresi a választ. Egyesek szerint jelenleg elképzelhetetlen, hogy milyen következmények fognak jönni, ha az AI generált zene elárasztja a piacot – írja a dw.com.

A mai világban, ahol orvosok diagnóziást javítja ki az MI, sőt, még táncolni is megtanul helyetted, kérdéses a zeneipar sorsa. Mindössze néhány perc alatt létrehozhatunk egy új zeneszámot, mesterséges intelligencia használatával. Ehhez nincs más dolgunk, mint rákeresni egy online zenekészítő mesterséges intelligenciába és betáplálni a paramétereket. De vajon ez ugyanolyan egyszerű lenne, mint kérdéseket feltenni a ChatGPT-nek?

“Első lépésként generáltassuk le a dalszöveget ChatGPT-vel. Ezt követően másold be a dalszöveget egy másik online AI felületre, amely zenekészítéssel foglalkozik, ilyen például a Suno. Ezen a felületen meg kell adni néhány további paramétert a készülő zenéről: rövid ismertető, stílusleírás, stb. És ennyi, megnyomjuk a gombot, elkészül a dal”

– mondja Nicolás Madoery, argentin zenész.

AI generált zene
Fotó: Pixabay

Persze nem a Suno az egyetlen zenekészítő mesterséges intelligencia. Szintén sokan használják még a Udio, a MusicGen vagy Soundraw szolgáltatásait is. De vajon alkalmasak-e ezek arra, hogy egyedi zenéket készítsünk, vagy csak a jól bevált dalok kópiáit generálhatjuk le újra és újra?

Ha szeretnél valami egyedit készíteni AI segítségével, akkor sokkal több időt kell szánnod az alkotásra, mint néhány kattintás” – vélekedik Nicolás.

Azzal is érdemes számolni, hogy ezek a GPT-k Amerikában készülnek, vagyis az ottani zenekultúrának megfelelő elemeket tökéletesen ismerik. De például a mulatós, a skót vagy görög zenei motívumokkal már kevésbé vannak tisztában. Nicolás csapata épp ezért kezdett bele annak a fejlesztésébe, hogy latin-amerikai motívumokat is lehessen algoritmusok mentén gyártani. Náluk ugyanis az AI-t ugyanis nem pont úgy használják, mint más országokban. Míg más országok kreatív munkára is alkalmazzák, addig ők inkább csak management feladatok során hívják segítségül.

6-8 hónapba telt, mire megtanítottuk a mesterséges intelligenciát hiteles latin-amerikai zene készítésére. A végeredmény viszont nagyon élethű lett, tele van instrumentális elemekkel, amelyek miatt nem felismerhető, hogy AI által készült. Ezután elkezdtünk különböző énekhangokat is rátanítani, híres latin-amerikai énekesektől.

Mit gondol a világ? Mi a vélemény az AI generált zene kapcsán?

A világ más területein nem ennyire határozottak azzal kapcsolatban, hogy alkalmazzák-e zenekészítésre az AI-t. A Nova Twins, brit rock együttes például kifejezetten gáznak értékelte, ha valaki AI segítségével készít zenét. A Yungblud énekese szerint soha nem fogja helyettesíteni az élő, valódi zenét, de sok mindenre hasznos lehet. Például ha egy megrendelőnek egy adott dalból 2-3 promó verziót is kell készíteni, akkor jól jöhet az AI.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 03.