Sport

Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.03 | 15:32

Egy kutatás kimutatta, hogy nők esetében kevesebb sport is képes ugyanolyan hatékony lenni, mint férfiaknál a több testmozgás.

Talán manapság már mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres sport mennyire fontos. Segíthet megőrizni az egészségünket, illetve a mentális egészségünknek is jót tesz. Ám abban van némi különbség, hogy mennyi mozgás tesz jót a férfiaknak és mennyi a nőknek – hallható a BBC videójában.

Egy kutatás, amelyben 400 000 felnőtt vett részt, kimutatta, hogy a nők szívműködésére már kevesebb sport is jó hatást gyakorol, mint férfiak esetében. Heti 300 perc aerobic a nők esetében 24%-kal csökkentette a halálozási kockázatot, míg férfiak esetében 15%-kal. A kutatás azt is kimutatta, hogy a hölgyeknek elegendő heti 2,5 órát edzeni ahhoz, hogy tegyenek az egészségükért és a hosszabb élettartamért.

Forrás: Pixabay

Mivel magyarázzák ezeket az állításokat?

Az egyik alapvetés, hogy a férfiak általában nagyobbak és erősebbek, ezért nagyobb izommunkát is kell végezniük ugyanazért az eredményért. Emellett a férfiaknak nagyobb a szívük, a tüdőtérfogatuk és 38%-kal nagyobb az izomtömegük. Persze ez nem azt jelenti, hogy a hölgyeknek be kell érniük a kevesebbel, hiszen a napi sport gyakorlásával növelhető az izomtömeg és az állóképesség is.

Mennyit sportoljon egy nő?

Az, hogy mennyit sportoljon egy nő, több tényezőtől is függ, beleértve az egészségügyi állapotát, céljait és fizikai képességeit. Az általános ajánlások az egészség megőrzésére és a jó fizikai állapot fenntartására vonatkoznak, és nemtől függetlenek. Az alábbi irányelvek segíthetnek abban, hogy kikalkuláld, mennyi mozgásra van szükséged.

Általános irányelvek felnőtteknek (18-64 év):

Aerob testmozgás:

Legalább 150-300 perc közepes intenzitású aerob testmozgás hetente (például gyors séta, kerékpározás).

Vagy legalább 75-150 perc intenzív intenzitású aerob testmozgás hetente (például futás, úszás).

Vagy egyenértékű kombinációja a közepes és intenzív intenzitású testmozgásnak.

Izomerősítő gyakorlatok:

Hetente legalább két alkalommal végezz izomerősítő gyakorlatokat, amelyek a főbb izomcsoportokat (lábak, csípő, hát, has, mellkas, vállak, karok) célozzák meg.

További szempontok

Rugalmasság és egyensúly:

Hetente legalább kétszer végezz nyújtó gyakorlatokat és egyensúlyjavító mozgásokat (például jóga, pilates).

Személyes célok:

Ha a cél fogyás vagy a fizikai kondíció javítása, előfordulhat, hogy az ajánlott minimumon túl is szükség van testmozgásra. Ebben az esetben konzultálj egy fitnesz szakértővel vagy edzővel a személyre szabott terv kidolgozásához.

Egészségi állapot:

Ha valamilyen egészségügyi problémád van, konzultálj orvosoddal, mielőtt elkezdenéd a testmozgást. Az orvos segíthet meghatározni a számodra megfelelő edzésprogramot.

Fokozatosság:

Kezdj kisebb intenzitású és időtartamú edzésekkel, különösen ha korábban nem sportoltál rendszeresen. Fokozatosan növeld az intenzitást és az időtartamot, hogy elkerüld a sérüléseket.

(via)

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló