Életmód

Sport, diéta, mégsem fogysz? Ezek az okok lehetnek a háttérben

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.29 | 19:18

Ha rendszeresen mozgunk és egészségesen étkezünk, akkor is előfordulhat, hogy a kilók nem olvadnak le rólunk olyan tempóban, mint ahogy azt szeretnénk. A mozgás és az egészséges étkezés alapvetően jót tesz a szervezetünknek, azonban nagyon frusztráló lehet, hogy a mérleg nyelve nem akar lefelé mozdulni. Nézzük végig a lehetséges okokat, szinte biztosan megtaláljuk azt is, ami a mi fogyásunk útjában áll.

Ha rendszeresen mozgunk és egészségesen étkezünk, akkor is előfordulhat, hogy a kilók nem olvadnak le rólunk olyan tempóban, mint ahogy azt szeretnénk. A mozgás és az egészséges étkezés alapvetően jót tesz a szervezetünknek, azonban nagyon frusztráló lehet, hogy a mérleg nyelve nem akar lefelé mozdulni.

Nem iszunk vizet, vagy nem iszunk belőle eleget

Amellett, hogy hidratál, a rendszeres vízivás a fogyásban is segíthet. Ha étkezés előtt iszunk vizet, jobban tudjuk kontrollálni, hogy mennyit eszünk. Ha magas víztartalmú ételeket fogyasztunk (pl. gyümölcs, zöldség) sokkal gyorsabban jól lakunk, és kevesebbet fogunk enni. Egy nemrégiben készült tanulmány úgy véli, hogy a hideg víz fogyasztása gyorsítja az anyagcserét, és csökkenti a cukros üdítők iránti vágyunkat.

Azt gondoljuk, hogy a séta a parkolóig és vissza –  bőven elég

15 perc séta is jobb, mint a semmi, de csodát azért ne várjunk tőle. Kicsit fel kell pörgetni a dolgokat: napi 30 perc pulzusszám emelő gyakorlás a minimum. A legjobb kalória- és zsírégetők: spinning, futás, interval training, túrázás, köredzések.

Túl sok egészséges ételt eszünk

Diófélék, avokádó, teljes kiőrlésű tészta, olívaolaj és a fekete csokoládé: mind egészségesek, de tele vannak kalóriával. Egészséges ételek fogyasztásakor is oda kell figyelnünk a kalóriatartalomra. Az avokádó tele van sok-sok egészséges összetevővel, de önmagában több mint 200 kalóriát tartalmaz.

Csak kardio gyakorlatokat végzünk

Ha egy taposómalom az életünk, és erre hivatkozva szalmaszálat sem teszünk keresztbe, a fitness puzzle egyik legfontosabb darabkáját hagyjuk figyelmen kívül. A testmozgással nem csak az elhízást tudjuk megakadályozni, de javítjuk az ízületek egészségét, izmot építünk és közben még az anyagcserénket is segítjük. És a legjobb az egészben, hogy a felpörgetett anyagcserénknek köszönhetően még akkor is égetni fogjuk zsírt, amikor már régen levettük a tornacipőt.

Nem töltjük fel magunkat edzés előtt

Ha rendszeresen úgy edzünk, hogy előtte nem eszünk. Ugyanis  kutatások azt bizonyítják, hogy ha üres gyomorral edzünk, a szervezet nem a zsír, hanem az izmok elégetéséből jut energiához. Mivel az izmokban tud a legtöbb kalória elégni, ezért annál jobban tudunk fogyni, minél nagyobb az izmaink tömege. Azzal, hogy nem üres gyomorral állunk neki edzeni, nem csak az izmaink tömegét tudjuk megőrizni, hanem az edzés is sokkal jobban fog esni.

Ne felejtsük el, hogy nem vagyunk egyformák

Könnyebb a célt szem előtt tartani, ha összefogunk más, hasonló problémával küzdőkkel. Ha azonban olyan emberek vesznek körül, akik egészen mással vannak elfoglalva, még könnyen meg is hízhatunk. Elég nehéz úgy fogyni, ha a párunk állandóan vacsorát rendel, fagyit fal, és inkább az alvásra csábít bennünket az edzés helyett. Az első, és mindkettőtök számára az egyik legfontosabb lépés, hogy kommunikáld a párod felé, hogy mi a célod, és hogy mennyire számítasz az ő támogatására. Kezdetnek pl. hagyjátok ki az előételt vagy a desszertet, ha legközelebb elmentek vacsorázni.

Nem alszunk eleget

Előfordulhat, hogy az edzéssel éppen az alvástól veszünk el időt, de fontos eleget aludnunk, ha fogyni szeretnénk. Több energiára van szükségünk a rendszeres gyakorláshoz is. A kevés alvás befolyásolhatja az éhségünket is: ha egy nap folyamán nincs elég ideig csukva a szemünk, megnövekedhet az éhséget stimuláló hormonok aránya.

Nem eszünk elég zöldséget

Mindenkinek nagyon jót tesz, ha naponta 5-7 alkalommal fogyaszt zöldséget, de a diétázók számára elengedhetetlen. Ha az elfogyasztott táplálékunk sok zöldséget tartalmaz, el tudjuk érni, hogy sok tápanyagot vigyünk be szervezetünkbe – kevés kalóriával, ráadásul a zöldség  magas víztartalma miatt sokkal később éhezünk meg újra, tovább tart a jóllakottság érzése.

A hűtő előtt találjuk ki, hogy mit fogunk enni

Ha farkaséhesen állunk a hűtő vagy a konyhaszekrény előtt, biztosan nem fogunk segíteni magunknak a diétában, hiszen ezek az alkalmak végtelen és haszontalan nassoláshoz vezetnek. Tűzzük ki előre az étkezések időpontját, és ezeken kívül ne együnk össze-vissza mindent, ami a szemünk elé kerül.

Ha nem tartjuk magunkat a diétához

Semmit ne csináljunk félgőzzel: tartsuk magunkat a diéta és az edzés tervhez, egyébként le fogunk ugrani a mérlegről, amikor azt látjuk majd, hogy a kilók  sehogyan sem akarnak elfogyni rólunk.

Ha imádjuk a fűszereket

A saláta az egyik legegészségesebb étel, amit ehetünk, de ha megpakoljuk baconnel, kecskesajttal, diófélékkel, szárított gyümölccsel és dresszinggel, egy szempillantás alatt megduplázzuk a saláta kalóriatartalmát. Figyeljünk a saláta összetevőinek kalóriatartalmára. 10 kruton pl. kb. 100 kalória.

Ha kihagyjuk a reggelit

Ha kihagyjuk a reggelit, az könnyen úgy tűnhet, hogy sikerült megszabadulnunk néhány kalóriától, pedig pont az ellenkezője fog történni: a szervezetünk visszatartja a zsírt, hiszen azt gondolja, hogy éhezés vár ránk. Tartsuk észben, hogy azok az emberek, akik rendszeresen reggeliznek, jobban tudnak fogyni. A reggeli azért is szükséges, hogy az anyagcserénk megfelelően beinduljon. Gondosan reggelizzünk, ne csak bekapjunk valamit: legyen benne fehérje, hogy legyen energiánk nekikezdeni a napnak, és tartalmazzon rostot is, hogy csak később éhezzünk meg.

Akkor is letakarítjuk a tányérunkat, ha már régen jól laktunk

Pontosan tudjuk, hogy a diétában kulcsfontosságú szerepet tölt be az adagokra való odafigyelés. Ha pontosan adagolunk, biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő mennyiséget fogyasztjuk. Azt is pontosan meg kell tanulnunk, hogy mikor elég. Akkor tényleg tegyük le a villát vagy a kanalat, és lépjünk tovább, még ha maradt is a tányérunkon valami.

Úgy eszünk, hogy közben mást is csinálunk

Ha egy monitorral szemben ülve fogyasztjuk el az ebédünket, nagymértékben veszélyeztethetjük a súlyvesztést. Ha az evésre szánt időt szentnek tekintjük, könnyebben kapcsolatot tudunk teremteni az étellel, jobban oda tudunk figyelni, így biztosan kevesebbet fogunk enni. Sokszor nem is vesszük észre, mennyit eszünk, ha közben máshol jár az eszünk.

Még mindig sok szénsavas üdítőt iszunk

Ezekben a szénsavas üdítőitalokban gyakorlatilag egyáltalán nincs semmilyen tápanyag. Ha továbbra is fogyasztjuk őket, veszélyeztetjük diétás céljainkat, még akkor is, ha csak a diet verziót isszuk. Kutatások azt bizonyítják, hogy azok az embereknek, akik naponta legalább 2 szénsavas üdítőt elfogyasztanak, sokkal nagyobb a derékbőségük, mint azoknak, akik tartózkodnak ezektől az italoktól.

Nem eszünk eleget

Semmiképpen ne éheztessük magunkat. Az éhezéssel csak annyit érünk el, hogy teljesen felborítjuk az anyagcserénket, ráadásul vacsorára sokkal többet fogunk enni, mintha nem éheztünk volna napközben. Ha éheztetjük magunkat,  vagy túl kicsi porciókat engedélyezünk magunknak, így sokkal könnyebben elcsábulunk egy kis nasira az étkezések között.

Túl sok alacsony zsírtartalmú ételt fogyasztunk

Ha csak az ételek kalóriatartalmát figyeljük, az könnyen félrevezető lehet, hiszen ezek az ételek sokszor több sót, cukrot, és kémiai összetevőket tartalmaznak, hogy a gyártó kárpótoljon bennünket az eltávolított vagy csökkentett összetevőkért. Ezek a ’light’ verziók általában kevésbé táplálóak, így akár többet is eszünk belőlük. Lehet, hogy a nap végén végül több kalóriát veszünk magunkhoz így, mintha egy normál adagot ettünk volna meg egy ’normális’ ételből.

Állandóan házon kívül étkezünk

Azért is veszélyes étteremben enni, mert ott könnyen belecsúszhatunk abba a helyzetbe, hogy végigeszünk egy menüt az előételtől a desszertig. Azoknak is nagyon nehéz, akik az elfogyasztott kalóriákat számolják, hiszen az ételeken nincs címke. Ha továbbra is szeretnénk eljárni vacsorázni, osszuk meg az adagot egy barátunkkal, és igyekezzünk egészséges fogásokat rendelni, mint a saláta és a sült csirke. Bor helyett pedig válasszuk a vizet.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.