Könyv

Ezek voltak 2022 legjobb könyvei

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.20 | 18:48

A Goodreads.com évente megrendezi a Goodreads Choice Awards díjátadót, amely során a Goodreads olvasó közössége különböző kategóriákban szavazhat az előző év legjobb könyveire.

A Goodreads.com egy online irodalmi közösség, amely lehetővé teszi az olvasók számára, hogy megoszthassák olvasási élményeiket, véleményüket és ajánlásaikat másokkal. Hasonlóan működik, mint itthon a moly.hu.

Fotó: Pixabay

A Goodreads Choice Awards célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a könyvekre, amelyeket az olvasók a legjobban szerettek az elmúlt évben. Az előző év legjobb könyveire több kategóriában is lehet szavazni, majd az olvasók szavazatai alapján a legnépszerűbb könyvek kerülnek díjazásra.

A Goodreads Choice Awards díjazottjai gyakran jelentős figyelmet kapnak az olvasók és az irodalmi szakemberek részéről egyaránt, és a legtöbb könyv esetében még az eladások számát is növelik.

A Goodreads Choice Awards eseménye minden évben novemberben kezdődik, a szavazás pedig több hétig tart.

Fikció kategóriában:

Gabrielle Zevin – Világépítők
moly értékelés 87%

Gabrielle Zevin varázslatos és meghitt regénye egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik a kreativitásukon keresztül keresik önmagukat, és introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit.

Rejtély & thriller kategóriában:

Nita Prose – A ​szobalány
moly értékelés 80%

A szobalány feltárja, mit is jelent ugyanolyannak, mégis teljesen másnak lenni – és megmutatja, hogy minden rejtély megoldásához az ember szívén át vezet az út. Nita Prose elsöprő sikerű regényéből Florence Pugh főszereplésével készül filmadaptáció.

Történelmi fikció:

Taylor Jenkins Reid – Carrie ​Soto is Back
moly értékelés 94% (eredeti könyv)

Harminchét évesen Carrie Soto korábbi bajnok, úgy dönt, visszatér a teniszpályára, hogy megteremtse örökségét, legyőzze fiatal riválisát, és bebizonyítson magának és mindenki másnak. Taylor Jenkins Reid egy rendkívül tehetséges író, aki a Daisy Jones & The Six után most egy újabb zseniális regénnyel rukkolt elő. A könyv magyarul még nem jelent meg.

Fantasy:

Sarah J. Maas – Ég ​és lélegzet háza
moly értékelés 93%

A #1 bestseller a Föld ​és vér háza szexi, akciódús folytatásában Sarah J. Maas lebilincselő történetet sző egy robbanásközeli állapotban lévő világról és azokról, akik bármit megtennének, hogy megmentsék.

Romantika:

Emily Henry – A ​könyvek szerelmesei
moly értékelés 90% (eredeti könyv)

A ​romantikus komédia műfajának koronázatlan királynője harmadik regényében könyvrajongókról írt – könyvrajongóknak! Emily Henry könyve tökéletes nyári romkom, könnyed szöveggel és szerethető karakterekkel.

Sci-fi:

Emily St. John Mandel – Sea ​of Tranquility

Az irodalmi sci-fi újabb diadalát aratta le Emily St. John Mandel, aki az év legjobb időutazásról, holdi kolonizációról és az 1912 körüli Vancouver-szigetről szóló könyvéért kapta első díját. A könyv magyarul még nem jelent meg. Ha szívesen olvasna az írótól, magyarul már megjelent az Arthur C. Clarke-díjat és Toronto Book Awardot nyert regénye a Tizenegyes állomás.

Horror:

Jason Rekulak – Hidden Pictures

Jason Rekulak újszerű könyve egy, a rehabilitációból frissen kikerült dajkát, az ötéves Teddy-t, – akire vigyáz és akinek meglepő gyorsasággal fejlődik a rajz tehetsége – , és egy az erdőben lévő természetfeletti entitást mutat be. Az biztos, hogy Teddy tehetséges. Ijesztően tehetséges. Ez Rekulak első Goodreads Choice Award-ja. Reméljük hamarosan magyarul is megjelenik.

Humor:

Jenna Fischer · Angela Kinsey – The ​Office BFFs

Emlékszel még a The Office-ra? Ha nem, akkor ideje felfrissíteni az emlékeket, remélhetőleg addigra magyarul is olvasható lesz Jenna és Angela könyve. A recepciós Pam Beeslynek és a könyvelő Angela Martinnak nem sok, mondhatni semennyi közös vonása nem volt a Dunder Mifflin papírvállalatnál töltött közös munka során. A valóságban pedig épp az ellenkezője igaz rájuk, már az első forgatási naptól kezdve összekovácsolódtak, a sorozat kilenc évada alatt pedig olyan barátságot kötöttek, ami a mai napig tart.

Ismeretterjesztő:

Brené Brown – Atlas ​of the Heart

Brené Brown Amazon.com egyik legnépszerűbb szerzője, magyarul is számos könyve jelent már meg. Most az Atlas ​of the Heart című könyvével elnyerte a Goodreads Choice Award-ját is. Legújabb könyvében az ötszörös New York Times-bestseller-szerző, kísérletet tesz arra, hogy feltérképezze az emberi szívet. Az író magyarul olvasható könyvei itt tekinthetőek meg.

Memoár:

Jennette McCurdy – I’m ​Glad My Mom Died
moly értékelés 92%

Az év talán legnagyobb meglepetés sikerkönyveként Jennette McCurdy vicces és szívszorító memoárját tartják számon. Bemutatja a gyermekszereplőként eltöltött éveit (iCarly) és az anyja és a közte lévő bonyolult kapcsolatot. A könyv hatalmas sikernek örvend, több mint fél millió könyvespolcon található a Goodreads-en, és rendkívüli győzelmet aratott az idei memoár kategóriában.

Történelem:

Huw Lemmey · Ben Miller – Bad Gays: A Homosexual History

A rendkívül népszerű podcast sorozaton alapuló Bad Gays felülbírálja a meleg ikonok és meleg hősök fogalmát, és azt kérdezi, mit tanulhatunk az LGBTQ+ történelemről, a szexualitásról és az identitásról a gonosztevőiktől és rosszfiúiktól.

Képregény:

Alice Oseman – Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam 4.
moly értékelés 94%

A Goodreads törzsközönségének régi kedvence, Alice Oseman fiatal felnőtteknek szóló képregénysorozata egy 21. századi fiú-fiú szerelmi történet. A kritikusok által elismert sorozat a szerelem, a hűség és a mentális betegségek témáit mély empátiával és kifinomult vizuális történetmeséléssel dolgozza fel. A szintén elismert tévésorozat-adaptáció már a Netflixen is látható.

Költészet:

Amanda Gorman – Ne ​kérdezd, kik vagyunk

Amanda Gorman az Egyesült Államok történetének legfiatalabb költője, aki elnöki beiktatásra írhatott verset. A környezetvédelem, a társadalmi egyenlőség és a nemek közötti igazságosság elkötelezett híve. A kötetben helyet kap a Joe Biden elnöki beiktatására írt verse is, amellyel nagy népszerűségre tett szert.

Young Adult:

Jennifer Lynn Barnes – Az ​örökség kulcsa
moly értékelés 92%

Jennifer Lynn Barnes már az Örökösök viadala sorozat első két részéért is kapott jelölést, most a sorozat harmadik, egyben befejező részével aratott sikert. Mesteri fejtörők, csavaros történet és rengeteg veszély.

Young Adult Fantasy:

V. E. Schwab – Gallant
moly értékelés 84%

Egy letehetetlen misztikus történet az életről, a családról, a szerelemről, a halálról és az árnyékokról..


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló