Könyv

Hoppá, 300 új szóval bővült az angol nyelvű Scrabble szótár!

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.25 | 12:18

Lazult a betűkirakó játék, magyarul sem ártana tágítani a szabályokon.

Scrabble-rajongók, fellélegezhettek – főleg, ha angolul is játszotok. Az eddig szabályellenesnek tűnő, kreatív szóösszetételeitek immáron helyt kaphatnak a táblán. Régóta várt a zöld jelzésre az OK (oké), és az „ew” is (ami kb. a mi „juj” kifejezésünknek felel meg). A Merriam-Webster hatodjára is kiadta a

Hivatalos Scrabble Játékos Szótár

című kötetet, melynek jóvoltából szeptember 24. óta ismét új szelek fújnak e körül az asztali elfoglaltság körül. A baseballban használatos RBI rövidítés (run batted in) okozott némi fejtörést, de a profi játékosokkal való egyeztetés során megegyeztek ennek a szóként való használatában is.

via GIPHY

Peter Sokolowski szerkesztő szerint az OK-t előzte meg a legnagyobb várakozás, mert a kétbetűs kifejezések gyakran életmentők lehetnek egy kiélezett “szócsata” során.

Q

A q-betűvel kezdődő szavak egy része mehet u nélkül is, mint például a „qapik” – ami egyébként egy azeri kifejezés. Az olasz finomság, az arancini is játszik eztán, illetve a bizjet is síkra szállhat (ami az üzleti kisrepülő rövid neve).

via GIPHY

A nyolcévente megújuló szótár 1976 óta van a játékosok keze ügyében, de mostanság a közösségi médiában meghonosodott szófordulatok jelentik a legtöbb kihívást. Az ilyen új szavak betűzésüket tekintve is megosztóak gyakran. Az ew mellett a yowza és a zen is most már a kánon része lett.

A bibimbap, cotija és sriracha

is az angolszász fedélzeten van már, a közel százezer elfogadott szó között, akárcsak az aquafaba, zomboid, sheeple, bokeh, emoji, facepalm és nubber, számol be a CBS.

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló